Virtualni pandan crnom petku: Što je Cyber Monday i zašto mu se trebamo veseliti?

Slični, a opet različiti. Crni petak i Cyber ponedjeljak dva su velika šoping dana s kojim malo tko danas nije upoznat. I dok se na Crni petak kupuje na klasičan način u trgovinama, Cyber ponedjeljak je njegov virtualni ekvivalent gdje se to radi online. No, tijekom godina ovi su se svjetski šoping fenomeni mijenjali.

Nova Studio | 13.11.2020. / 15:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Za razliku od Crnog petka koji je bio poznat još u 80-im godinama prošlog stoljeća, njegov mlađi brat Cyber ponedjeljak datira iz ne tako daleke 2005. godine. Tada je malo tko kupovao online, stoga su kupci trebali poticaj kako bi ih se naviklo na ideju online šopinga.

Kako su u prijašnje doba rijetki doma imali brzi internet kakav svako kućanstvo ima danas, mnogi su svoju online kupnju obavljali iz ureda gdje su kompjuteri bili bolji, a internet brži. Iz tog razloga nastao je Cyber Monday ili cyber ponedjeljak.

Ove godine Cyber ponedjeljak pada na 30. studenog, odnosno prvi ponedjeljak nakon Crnog petka, a oba dana označavaju početak šoping groznice koja zahvaća cijeli svijet netom prije Božića. Iako se tradicionalno za jedan kupuje offline, a za drugi online, posljednjih se godina za Crni petak jednako kupuje online kao i za Cyber ponedjeljak, a i potonji ima svoje inačice u fizičkim trgovinama.

Unatoč tome što je Crni petak poznatiji, Cyber ponedjeljak već je prošle godine po prodaji u Americi premašio onu koja se odvijala za Crni petak, a ove godine s obzirom na situaciju, može se očekivati još i veći broj online transakcija.

Ono zbog čega je mnogima Cyber ponedjeljak bio draži od Crnog petka jest to što nisu trebali čekati u kilometarskim redovima ili sudjelovati u prenapučenim dućanima, već su se svi traženi proizvodi nalazili svega klik dalje.

Ipak, prilikom online kupnje mnogi upadaju u zamku tako što ne kupuju na provjerenim stranicama, zato prije negoli stisnete „kupi“, proučite je li stranica legitimna i vjerodostojna.

Kako bi vaša kupnja za nadolazeći Cyber ponedjeljak ili možda Crni petak bila brza, jednostavna i najvažnije sigurna, Mastercard je uveo Mastercard® Identity Check™ - novu verziju SecureCode koja pojednostavljuje plaćanje te istovremeno pruža visoku razinu sigurnosti. Svoju kupnju možete potvrditi jednokratnom lozinkom, biometrijom ili putem m-tokena, ovisno o tome koji oblik autorizacije vaša banka podržava. Uz pomoć Mastercard® Identity Check™, banka će moći prepoznati da su transakcije koje ste izvršili zaista vaše.

Iako se još uvijek ne zna koji će proizvodi biti sniženi i koliko, ono po čemu je Cyber ponedjeljak poznat jest to što je moguće ugrabiti bolje popuste na tehnologiju i uređaje bez kojih je današnjicu ne moguće zamisliti. Zato ako je vaš mobitel, televizor ili neki drugi uređaj dotrajao, Cyber ponedjeljak je dan kojem se trebate veseliti.

Neovisno o tome što kupujete i kada, sa sigurnošću možemo reći kako će ove godine šoping na ove dane izgledati drugačije negoli ikada do sada, a fokus će umjesto na tradicionalnoj kupnji biti na onoj online. Kako bi omogućili svakome da dobije onaj proizvod koji traži, neki su već sada najavili kako će popuste nuditi cijeli tjedan, zato se na te dane udobno smjestite u svoje fotelje i uživajte u online kupnji iz udobnosti svoga doma.
 

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti