Više od dvije tisuće učenika stvara tehnološka rješenja za unapređenje lokalne zajednice u Školi budućnosti

U novom izdanju Škole budućnosti, učenički timovi će za završni projekt kreirati tehnološka rješenja za potrebe odabranih neprofitnih udruga, a koja će na kraju biti implementirana na njihovim internetskim stranicama.

Martina Čizmić | 15.02.2022. / 13:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novo izdanje Škole budućnosti okupilo je više od dvije tisuće učenika iz 126 osnovnih i srednjih škola. Nakon vrlo uspješnog prvog izdanja, ovogodišnji projekt obuhvatio je dvostruko veći broj učenika i škola, uz čak 350 učitelja koji će svoje učeničke timove u narednim mjesecima uz praktičan rad približiti svijetu umjetne inteligencije.

Slika nije dostupna Novo izdanje Škole budućnosti naučit će dvostruko više škola i djece sve o umjetnoj inteligenciji

Kako su istaknuli organizatori, prije početka projekta organiziran je trening učitelja tijekom kojega su mogli pobliže upoznati umjetnu inteligenciju i strojno učenje i to kroz izradu chatbotova na platformi Infobipa i Stemi-ja, a znanja koja su usvojili i koja će prenijeti na najmlađe relevantna su za najbolje plaćene i najtraženije poslove današnjice. Učenici pak na raspolaganju imaju edukacijske video materijale i programsko okruženje koje su im osigurali Inženjeri tvrtki Stemi i Infobip.

Vizija Microblinka je benefite umjetne inteligencije učiniti dostupnima svakoj osobi na svijetu. Iz tog razloga odlučili smo se uključiti u ovaj projekt koji nastoji tehnologiju umjetne inteligencije približiti djeci te ih zainteresirati za korištenje tehnologija budućnosti u rješavanju globalnih problema. Smatramo da ovaj projekt potiče kreativnost i poduzetnički mindset kod djece te podiže njihovu svijest i interes za rješavanje društvenih problema u sredini u kojoj žive. Većina tvrtki, uostalom, i nastaje iz potrebe da riješe neki stvarni problem u zajednici, a tehnologija je jedno od sredstava kojim se to postiže. Veselimo se dijeljenju naših znanja i entuzijazma tehnologijom koja obogaćuje živote pojedinaca i društava diljem svijeta, poručio je Igor Strejček, izvršni direktor Microblinka za Hrvatsku.

Slika nije dostupna Najbolji timovi Škole budućnosti pokazali kako su ovladali umjetnom inteligencijom

U novom izdanju Škole budućnosti, učenički timovi će za završni projekt kreirati tehnološka rješenja za potrebe odabranih neprofitnih udruga, a koja će na kraju biti implementirana na njihovim internetskim stranicama.

Zainteresirane neprofitne udruge mogu se prijaviti za sudjelovanjem u projektu na internetskoj stranici Škole budućnosti .

Radimo novi iskorak u stvaranju globalne učionice koja nije ograničena fizičkim zidovima. Uparit ćemo učenike iz različitih škola kako bi razvijali vještine kolaboracije i rada na daljinu, jedne od ključnih vještina za rad u današnjoj brzorastućoj tehnološkoj industriji. Danas ako želite raditi u najboljim globalnim tehnološkim tvrtkama kao što je Infobip, morate moći surađivati s ljudima iz cijelog svijeta, istaknuo je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi.

 

Učenički timovi će na kraju projekta, u srpnju ove godine, predstaviti i podijeliti svoja chatbot rješenja sa širom javnosti.

No, učenici neće samo raditi na svojim projektima, već će imati priliku sudjelovati na “Greatest of All Tech” predavanjima vodećih ljudi iz svijeta edukacije, znanosti i tehnologije. Novu seriju GOAT Talks predavanja otvorit će jedan od najistaknutijih hrvatskih edukatora Korado Korlević, koji će djeci na motivirajući način prikazati za kakav svijet se moraju pripremati i obrazovati.
Stemi i Infobip kao začetnici Škole budućnosti ovim projektom žele osnažiti vezu između IT sektora i obrazovanja, postaviti Hrvatsku među predvodnike u učenju umjetne inteligencije kod mladih i potaknuti ih na inovativnost i poduzetništvo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti