Vjerni Appleu: Radije će dati otkaz, nego pomoći FBI-u

Inženjeri Apple radije će dati otkaz nego pomoći FBI-u u razbijanju zaštite i sigurnosti iPhonea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2016. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U SAD-u i dalje traju rasprave oko toga treba li Apple popustiti i omogućiti FBI-u pristup iPhoneu terorista iz San Bernardina, za što se zalažu osobe poput Donalda Trumpa, dok iz ove kompanije tvrde da bi softver koji bi omogućio pristup ovom telefonu u budućnosti mogli iskoristiti i FBI i teroristi za pristup podacima i na drugim telefonima tako da više niti jedan korisnik iPhonea ne bi bio siguran. U borbi s FBI-em Apple ima podršku većine drugih tehnoloških kompanija i dijela javnosti, a sljedećeg tjedna očekujemo i sudsku odluku s kojom će se ili potvrditi Appleov stav o zaštititi svih korisnika ili će ova kompanija morati poslušati zahtjev FBI-a i napraviti softver koji će omogućiti pristup podacima na iPhoneu terorista i koji bi mogao označiti kraj sigurnosti iPhonea.

No, prema nekim izvorima iz Applea (trenutnim i bivšim zaposlenicima koji rade ili su radili na operativnom sustavu za iPhone), u slučaju da sud podrži FBI, inženjeri iz ove kompanije koji su zaduženi za razvoj softvera mogli bi dati otkaz ili će jednostavno prestati raditi, a ako se na ovaj potez odluči veći broj Appleovih zaposlenika, bit će gotovo nemoguće ispuniti zahtjev FBI-a, prenijeli su na The Vergeu. U Appleu predviđaju da će za razvoj GovtOS-a trebati šest do deset inženjera koji bi (u slučaju da su 'dovoljno motivirani') ovu verziju mobilnog operativnog sustava mogli napraviti za četiri do šest tjedana, no ako oni odluče sabotirati ovaj projekt, razvoj softvera mogao bi se odužiti. Apple je do sada više puta tvrdio kako razvoj verzije operativnog sustava koji se može probiti 'krši ustavna prava kompanije', na što bi se mogli pozvati i zaposlenici koji odluče ignorirati potencijalnu sudsku odluku prema kojoj bi trebali pomoći FBI-u.

Do konačne odluke proći će još dosta vremena jer nakon donošenja prvotne sudske odluke slijede žalbe i, eventualno, odluka Vrhovnog suda. No, ako sve odluke budu išle u korist FBI-a, a dio inženjera zbog toga da otkaz, to će biti dvostruki udarac za Cookovu kompaniju jer, osim probijanja zaštite iPhonea, izgubit će i neke od najboljih zaposlenika.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti