Kad ste posljednji put otišli na godišnji odmor bez mobilnog telefona? Činjenica je da smo postali toliko ovisni da ga ne ispuštamo iz ruke čak ni na plaži. Istina, mobilni telefoni prerasli su iz komunikacijskog uređaja u novčanik, osobnog asistenta, izvor zabave ili pak jednostavno vodiča po nepoznatom gradu. 

No, iako stanovnici EU imaju tu privilegiju da svoje domaće mobilne tarife mogu koristiti po jednakim uvjetima u svim zemljama Unije, ipak postoji razlika između kvalitete korisničkog iskustva. 

Britanski Curry napravio je kratko istraživanje "Best Holiday Destinations for Your Phone" u kojem je u obzir uzeo 17 najpopularnijih odredišta za putovanja diljem svijetea i usporedio ih u 11 točaka kako bi saznao u koje je zemlje najbolje otići na odmor i koristiti pametni telefon.

Ian Yeoman Tko je turist budućnosti i kako ga privući na odmor baš u Hrvatsku?

Mjerili su faktore kao što su dostupnost 4G i 5G brzine, cijena mobilnih podataka, prosječna brzina mobilnog interneta, broj Wi-Fi žarišnih točaka, dostupnost lokalne SIM kartice za turiste, broj objava na Instagramu, kibernetička sigurnost i cenzura.

Prema njihovim podacima, SAD je pobjednik s ukupno 87 od mogućih 110 bodova. Ostvario je visoku ocjenu za dostupnost 4G mreže – najveću među svih 17 zemalja – dostupnost SIM kartice, kibernetičku sigurnost i broj besplatnih javnih Wi-Fi točaka.

Iako je na drugom mjestu, Nizozemska znatno zaostaje s ukupnim rezultatom (75). Njezini najbolji rezultati uključuju veće brzine 5G od bilo koje druge zemlje, veliku dostupnost 4G i stopu penetracije interneta te obećavajuće rezultate online cenzure. Italija je na trećem mjestu s ocjenom 67, zahvaljujući niskim cijenama podataka i najpopularnijoj zemlji prema objavama na Instagramu.

Gledajući konkretno cijenu i upotrebu telefona, Turska je mjesto gdje je najjeftinije koristiti svoj telefon s obzirom na broj besplatnih Wi-Fi točaka, troškove mobilnih podataka (na temelju 1 GB podataka) i stope penetracije mobilnog interneta. Uz bok su joj SAD koje imaju najveći broj besplatnih Wi-Fi točaka (409 185), ali i jednu od najskupljih cijena prijenosa podataka (£6,09/GB) putem mobilnog interneta. Ističu još i Španjolsku sa visokom stopom penetracije interneta (94%) i niskim cijenama prijenosa podataka (£1,37) te malim brojem besplatnih Wi-Fi točaka (93 225).

Društvene mreže Idete na godišnji odmor? Stručnjaci savjetuju da napravite i odmor od društvenih mreža

Iako kibernetička sigurnost i cenzura možda nisu na prvom mjestu dok ste na odmoru, korištenje telefona u inozemstvu može sa sobom donijeti određene rizike. Neke zemlje mogu ozbiljno ograničiti vrstu sadržaja kojem možete pristupiti putem interneta, dok druge možda nemaju sigurnosne mjere na mreži. Niska stopa penetracije interneta također može značiti da je teško kontaktirati nekoga u hitnim slučajevima. 

Zanimljivo, Hrvatska se u ovoj kategoriji našla na samom vrhuncu. Prema Curryjevom istraživanju, Hrvatska je najsigurnija destinacija za korištenje telefona na odmoru. To može zahvaliti dobrom kibernetičkom sigurnošću (92,53) i niskim rezultatima online cenzure (1) te visokom stopom penetracije interneta (92).

Ujedinjeno Kraljevstvo zauzima drugo mjesto s ocjenom 99,54 za kibernetičku sigurnost, 2 za online cenzuru i ima gotovo savršenu stopu penetracije interneta od 99% (najviša od svih izmjerenih zemalja), dok su Sjedinjene Američke Države na trećem mjestu s ocjenom Globalnog indeksa kibernetičke sigurnosti od 100, ocjenom 2 za online cenzuru i stopom penetracije interneta od 98%.

Također su mjerili i gdje je najlakše pristupiti društvenim medijima i objaviti svoje fotografije i videozapise u stvarnom vremenu? Gledajući stopu penetracije interneta, 4G pokrivenost, prosječnu brzinu mobilnog interneta i zemlje koje dobivaju najviše objava na društvenim mrežama, Sjedinjene Države dolaze na prvo mjesto. Slijede ih Ujedinjeni Arapski Emirati, Nizozemska, Italija i Hong Kong. 

Google Maps (Foto: Getty Images) 8 tajni Google Mapsa koje morate otkriti prije godišnjeg odmora

Iako je na društvenim mrežama moguće pronaći tisuće fotografija i snimaka turista iz Hrvatske, prema Curryjevom mjerenju nalazimo se tek u sredini ljestvice ispitanih zemalja. 

S obzirom na to koliko hrvatski telekomi ulažu u infrastrukturu, za očekivati je da će ovi rezultati u budućnosti biti još bolji. A to neće biti samo na radost turista, već i lokalnog stanovništva koje ipak koristiti te usluge cijele godine. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju