Vježba borbene spremnosti: Dvije ruske supertihe podmornice torpedima gađale jedna drugu u "NATO-ovu jezeru"

Ispod valova Baltičkog mora ruska mornarica provela je intenzivan trening svojih dviju vrlo tihih podmornica.

Branimir Vorša | 03.07.2024. / 11:13

Ruska podmornica klase Kilo
Ruska podmornica klase Kilo (Foto: Afp)

Dvije ruske podmornice nedavno su sudjelovale u trenažnom dvoboju s torpedima, koji uključuje otkrivanje neprijatelja, izbjegavanje i borbene manevre. Vježba se odvijala u Baltičkom moru, koje se često naziva "jezerom NATO-a" otkako su se Švedska i Finska pridružile NATO-u, okružujući to more članicama saveza.

Prema ruskoj državnoj agenciji TASS, u dvoboju su sudjelovale dizel-električne podmornice klase Kilo, Novorosijsk i Dmitrov. TASS je izvijestio da su podmornice izvele vježbu ispaljivanjem torpeda bez bojnih glava. Nakon manevara za protupodmorničko ratovanje, Novorossiysk je lansirao trenažni torpedo na Dmitrov. Posade podmornica također su uvježbavale otkrivanje, praćenje protivničkih podmornica i izbjegavanje, kao i dodatnu borbenu obuku.

Ruska podmornica klase Tajfun Odlazak ikone Hladnog rata: Rusi izvan pogona stavili posljednju podmornicu gigantske klase Tajfun

Novorosijsk i Dmitrov predstavljaju različite varijante ruskih podmornica klase Kilo. Novorossiysk je projekt 636.3 podmornica sposobna za lansiranje krstarećih projektila Kalibr, odnosno najnovija i najnaprednija varijanta klase Kilo. S druge strane, Dmitrov je podmornica Projekta 877, odnosno originalna varijanta klase Kilo.

Obje su podmornice poznate po svojoj relativnoj tišini, s tim da su podmornice Novorossiysk i druge projekt 636.3 posebno napredne i nevidljive. Nakon dvoboja s torpedima, dvije su podmornice izvele daljnje borbene vježbe u Baltičkom moru, izvijestili su ruski mediji.

Odnos snaga u "NATO-vom jezeru"

Baltičko more doživjelo je značajne geopolitičke promjene od ruske invazije na Ukrajinu prije dvije godine i kasnijeg članstva Finske i Švedske u NATO-u. Izraz "NATO jezero" naglašava da su osam od devet zemalja koje izlaze na to more članice NATO-a, s Rusijom kao jedinom iznimkom. To je značajna promjena u odnosu na 1990. kada su samo Danska i Njemačka bile članice NATO-a.

Izraz "NATO jezero" kritiziran je kao drzak, a stručnjaci tvrde da je Baltičko more i dalje dostupno svakoj pomorskoj naciji i da je strateški ključno za Rusiju. Važnost Baltičkog mora porasla je za vojnu nazočnost NATO-a i rusko komercijalno brodarstvo, izvoz nafte i trgovinu iz luka kao što su St. Petersburg i Primorsk.

Maketa nove klase švedske podmornice Šveđani započeli izgradnju podmornice koju Rusi neće ni čuti, a kamoli vidjeti

Regija također ima sve veće ruske mogućnosti za sprječavanje pristupa/zabrane područja, posebno u Kalinjingradu, uključujući krstareće rakete, rakete zemlja-zrak i nuklearno oružje, naglašavajući njezin strateški značaj, i za Moskvu, i za NATO.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti