Vodič za roditelje: Kako zaštititi djecu i tinejdžere na Instagramu

Roditelji bi svoju djecu trebali educirati o tome što je primjereno, a što ne, ali ih i savjetovati da ne prihvaćaju dopisivanje s osobama koje ne poznaju u stvarnom životu.

Martina Čizmić | 21.08.2019. / 11:00

Instagram, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Društvene mreže namijenjene su osobama starijima od 13 godina. No, svjedoci smo da i djeca otvaraju svoje profile i sudjeluju u tom virtualnom svijetu. Jer, zaista, kako će neka društvena mreža provjeriti ima li netko 12 ili 13 godina?

Stoga teret kontrole i zaštite djece i tinejdžera od nepoćudnog sadržaja i zlostavljanja na društvenim mrežama pada na leđa roditelja koji često ne znaju otkud krenuti.

Instagramova šefica za javne politike, Karina Newton, dala je nekoliko dobrih savjeta koje bi svaki roditelj trebao pročitati - bez obzira koristi li njegovo dijete Instagram ili ne.

Zajednički jezik i otvorenost

Prvi korak, savjetuje Newton, stvaranje je zajedničkog jezika u cijeloj obitelji i otvorena rasprava o svemu što ih zanima. Uz to, ista pravila treba postaviti za sve i tako ih i provoditi.

Često roditelji tinejdžera koji imaju Instagram nisu i sami korisnici Instagrama, tako da ne poznaju osnovne pojmove niti znaju koja pitanja trebaju postaviti, ističe Newton.

Instagram, ilustracija Hrvatice aktivnije na društvenim mrežama, vole "lajkati", komentirati i objavljivati fotografije

Zato su u Instagramu napravili kratki vodič kroz najčešće korištene pojmove na Instagramu, kako bi roditeljima olakšali snalaženje u digitalnom prostoru koji je njihovoj djeci prirodan.

U Vodiču su također navedena pitanja koja bi roditeljima trebala pomoći u započinjanju razgovora o društvenim medijima s njihovom djecom.

Newton savjetuje da roditelji prije svega pokažu interes prema onome što njihovu djecu zanima, ali i da traže pomoć od djece ako im nešto nije jasno. Tako će stvoriti prostor za dijalog.

Privatnost i sigurnost

Profili na Instagramu mogu biti privatni ili javni i to je nešto o čemu bi trebalo voditi posebnu pozornost kad su djeca u pitanju. Newton savjetuje da djeca mlađa od 18 godina svoj profil postave kao privatan kako bi smanjili mogućnost za susrete s neugodnim ili neprimjerenim sadržajem.

Korisnici također mogu blokirati ili utišati pojedine profile, kontrolirati komentare ispod svojih objava, sakriti one koji su ne pristojni ili jednostavno ukinuti mogućnost komentiranja.

Tako Instagram nudi mogućnost automatskog filtriranja zlonamjernih komentara, ali i dodavanje riječi ili fraza ili čak emotikona koje korisnici ne žele vidjeti na svom profilu.

Instagram (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Roditelji bi sa svojom djecom trebali proći te postavke kako bi pronašli najbolju kombinaciju koja će djetetu omogućiti dovoljno slobode da nastavi otvoren dijalog s roditeljima, ali i roditeljima dovoljno kontrole kako njihova djeca ne bi bila na udaru zlostavljača ili drugih predatora.

Borba protiv neprimjerenog sadržaja

Svi korisnici Instagrama imaju mogućnost prijavljivanja sadržaja za koji smatraju da je neprimjeren. To je prije svega sadržaj koji prikazuje samoozlijeđivanje, rizično ponašanje ili nasilje. Istovremeno, moguće je i prijaviti neprimjerene, napadalačke ili neželjene poruke koje su primljene putem direktnih poruka.

Roditelji bi svoju djecu trebali educirati o tome što je primjereno, a što ne, ali ih i savjetovati da ne prihvaćaju dopisivanje s osobama koje ne poznaju u stvarnom životu.

Instagram (Foto: Zimo) Koliko košta hakiranje nečijeg Instagrama? Manje nego što biste očekivali

Newton ističe kako ekipa revizora provjerava svaku prijavu i trudi se reagirati što je brže moguće kako bi uklonila nasilni i nepoželjni sadržaj s Instagrama koji krši odrednice o korištenju.

Dodatna razina zaštite

U posebnim slučajevima u kojima zbog drugih razloga nije moguće blokirati račun ili prijaviti kokmentar, Newton savjetuje uključivanje "ograničenog moda" u kojem korisnik vidi komentar ili poruku, ali ona nije vidljiva na samom profilu.

U konačnici, svaki roditelj najbolje poznaje (ili barem misli da poznaje) svoje dijete te bi pravila za korištenje društvenih mreža trebalo prilagoditi svakom djetetu.

Iznenađenje na računalu, ilustracija Probajte i vi: U Facebook i Instagram se možete ulogirati i netočnom lozinkom

Najgore što roditelj može napraviti je u potpunosti ignorirati ono što njegovo dijete radi na društvenim mrežama i kad iskrsne neki problem pravdati se da "nije znao".

Izvor: People

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti