Raširenost "aktivnosti" National Security Agency kada je u pitanju špijuniranje potencijalnih terorista je doista nevjerojatna, otkriva to dokument koji je Edward Snowden dostavio medijima...

Priču su objavili The New York Times, The Guardian i ProPublica, a prenijeli su je, naravno, svi relevantni svjetski mediji. Prema dokumentu kojega je najpoznatiji svjetski "zviždač" Snowden gurnuo u javnost, NSA je bila "ozbiljno zabrinuta za planiranje terorističkih akcija putem video igara", stoga je isto tako ozbiljno zagazaila u monitoring igrača diljem svijeta. Još tamo od 2007 godine nadzirale su se igre World of Warcraft, virtualni svijet Second Life i neke od Microsoft Xbox Lige usluga, piše u dokumentu koji datira iz 2008. 

NSA nije samo nadzirala igrače, nego je dio svojih špijuna infitrirala u virtualni svijet spomenutih igara, najčešće "prerušene" kao trolove ili orke, navodi se u dokumentu. GCHQ (britanski Government Communications Headquarters) je u suradnji s NSA navodno prikupio 176.677 linija podataka samo iz Second Lifea. Kompanija koja razvija World of Warcraft, Blizzard Entertainment, demantirala je kako je dala dozvolu za špijuniranje korisnika "bilo kojoj svjetskoj agenciji", dok su Microsoft i Linden Lab, tvorci dvije druge igre, odbili komentirati ove navode.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju