Volite kavu? Provjerite pomoću ovog kalkulatora koliko vaš dnevni ili tjedni unos šteti okolišu

Odsad možete provjeriti koliko ugljičnog dioksida vaš dnevni unos kave oslobađa u atmosferu. U tu svrhu napravljen je online kalkulator.

Branimir Vorša | 27.09.2021. / 13:01

Kava (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Dnevne navike poput konzumiranja kave isto tako pridonose oslobađanju ugljičnog dioksida u atmosferu, a koliko vaš dnevni unos kave u organizam šteti okolišu odsad možete provjeriti pomoću online kalkulatora kojeg je razvila Lucy Zaborowska, liječnica iz Cardiffa u Velikoj Britaniji.

Njezin Omni calculator omogućuje vam da unosom količine šalica kave koje pijete na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini, dobijete podatak o tome koliko to oslobađa ugljičnog dioksida. Osim podatka o CO2, kalkulator izračunava i druge zanimljive podatke, poput količine unosa kofeina, vode, ali i ekvivalent energije koju ta količina oslobođenog CO2 znači preneseno u cikluse punjenja mobitela, potrošenog goriva ili kilometara prijeđenih vozilom.

Kava Umjerena konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja raka jetre

Zaborowska je u kalkulator uračunala i varijable kave, poput, količine mlijeka te je li riječ o hladnom ili toplom mlijeku.

Obzirom na rezultat, kalkulator daje i savjet kako konzumirati kavu na održiviji način, uključujući i korištenje šalica za višekratnu uporabu ili alternativnih tipova mlijeka (sojino, rižino, bademovo...).

Studije predviđaju da će globalna potražnja za kavom dovesti do utrostručenja proizvodnje do 2050. godine, a do te godine velik broj država svijeta planira postići cilj ne oslobađanja dodatnih emisija CO2 u atmosferu, poznatiji kao nulta stopa.

Razumijevanje na koji način moj dnevni unos kave utječe na okoliš predstavlja korak prema prihvaćanju održivijih izbora, ističe Zaborowska.

Njezin kalkulator usredotočen je isključivo na konzumiranje kave te ga je ona htjela napraviti što je jednostavnijim i pristupačnim korisniku.

Slika nije dostupna Znanstvenici pronašli "zaboravljenu vrstu kave" koja bi mogla biti otporna na klimatske promjene

Samo u SAD-u se svakodnevno popije oko 400 milijuna šalica kave, dok je u Velikoj Britaniji ta brojka na 95 milijuna šalica kave. Kava je isto tako druga trgovinski najvrijednija sirovina nakon nafte.

Prema mom vlastitom kalkulatoru, ako se prebacim s kravljeg na biljno mlijeko i odaberem višekratne šalice, mogu prepoloviti svoj ekološki otisak, kaže Zaborowska.

Već promjenom samo nekoliko stvari, poput načina na koji se kava uzgaja, transportira i konzumira, može se postići i do 77 posto smanjene emisije ugljika, dodaje. Uobičajenom proizvodnjom, jedan kilogram zelene arabica kave oslobađa 15,33 kilograma CO2. Pametnijim upravljanjem vodom i energijom kao i ne korištenje zrakoplova za transport, ta se emisija može drastično sniziti na 3,51 kilogram CO2, ističe na kraju Zaborowska.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti