Volvo će od 2019. proizvoditi samo električne i hibridne automobile

U prodaji će ostati starija vozila koje pokreću motori s unutarnjim izgaranjem, no od tada svi će novi modeli imati (samo) električne motore

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.07.2017. / 10:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sve više korisnika danas zahtjeva električne automobile i mi želimo ispuniti njihove sadašnje i buduće zahtjeve, komentirali su iz Volva svoju odluku da od 2019. proizvode samo električne i hibridne automobile. Ovo je prva velika automobilska kompanija koja je donijela ovakvu odluku te su najavili da će između 2019. i 2021. predstaviti pet modela električnih vozila, od čega će se tri modela prodavati pod brandom Volvo, a dva pod brandom Polestar, a na tržište će izbaciti i nove modele hibridnih automobila.

Hakan Samuelsson iz Volva rekao je kako njihova najava označava kraj razdoblja za vozila koja pokreću samo motori s unutarnjim izgaranjem te do 2025. namjeravaju prodati milijun električnih automobila. Ipak, treba napomenuti da će Volvo nastaviti s prodajom klasičnih automobila bez elektromotora i nakon 2019., no prodavat će se samo dotadašnji modeli te neće predstaviti nove modele.

Ova najava zvuči dramatično, ali…

Analitičar Theo Leggett za BBC je komentirao najavu iz Volva te je rekao da, iako ona zvuči dramatično, potez ove kompanije u biti samo pokazuje smjer u kojem ide većina automobilske industrije. Dodao je kako ovo nije kraj automobila koje pokreću fosilna goriva te će se oni i dalje prodavati jer su jeftiniji i korisnicima su dostupne brojne benzinske postaje (treba napomenuti da je i infrastruktura za električna vozila sve raširenija), no jasno je kakvi su trendovi budućnosti.

Geely, kineska kompanija koja je kupila Volvo, već više od deset godina razvija električne automobile, a zanimljivo je da su informaciju o prelasku na samo električna i hibridna vozila objavili nedugo nakon što je Elon Musk objavio početak prodaje Teslina Modela 3.

I na cestama u Hrvatskoj već se neko vrijeme mogu vidjeti hibridna i električna vozila – poput Volkswagenovih modela Up i Golf, Citroena C-Zero, a na naše tržište stigao je i jedan od popularnijih električnih automobila na svijetu – Renault Zoe. Također, poboljšava se situacija i što se tiče infrastrukture i broja postavljenih stanica za punjenje, a predviđa se kako će već za tri godine na autocestama diljem Lijepe Naše punionice biti postavljene na svakih 50 km autocesta.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti