Vozač ih nije vidio: Pogledajte reakciju Teslina autopilota kojom je spasio patke na cesti

Zbog sjena na cesti vozač nije vidio patke, no detektirao ih je autopilot, koji je zakočio i skrenuo u suprotnu traku i tako spasio životinjama živote.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.11.2019. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Internetom se proširio još jedan zanimljivi video Teslina automobila, odnosno njihova autopilota u akciji. Iako bi ime moglo zavarati, autopilot nije napravljen kako bi (barem ne trenutačno) u potpunosti sam upravljao vozilom, već kao asistent koji pomaže u vožnji, a tijekom njegove uporabe vozač uvijek mora imati ruke na volanu.

Medvjed na cesti Pogledajte video: Teslin autopilot spasio vozača od medvjeda na cesti

U praksi to nije uvijek slučaj te su zabilježene situacije u kojima, dok autopilot vozi, vozači spavaju. U većini slučajeva autopilot se pokazao odličnim i na mreži su dostupni videozapisi u kojima su, upravo zahvaljujući brzoj reakciji računala, spriječene prometne nesreće. No zabilježeno je i nekoliko slučajeva i prometnih nesreća s aktiviranim autopilotom, među inim i nesreće sa smrtnim posljedicama.

Zbog toga Tesla, ali i policija konstantno upozoravaju da vozači moraju biti sto posto koncentrirani na promet i cestu dok je autopilot aktivan kako bi mogli ispraviti pogreške softvera. Nekad je situacija, dakle, obrnuta i u slučajevima kada vozač ne reagira na vrijeme "izvuče" ga autopilot.

Autopilot u akciji Brza i učinkovita reakcija: Pogledajte kako je Teslin autopilot spriječio još jedan sudar

Takva je situacija zabilježena nedavno u Novom Zelandu – zbog sjena na cesti vozač nije primijetio patke koje su prelazile cestu, no životinje je pravovremenom reakcijom spasio upravo autopilot koji je bio aktiviran te je zakočio i prešao u drugu traku. "Da nije bilo opcije autopilota, mislim da patke ne bi preživjele", prenijeli su na Mashableu riječi vozača automobila.

Kako je izgledao bliski susret s patkama, pogledajte u videu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti