Vrijednost tržišta esporta premašit će milijardu dolara

Esportovi sve su popularniji – i među gamerima i gledateljima, ali i među investitorima i sponzorima, te bi ove godine vrijednost tržišta esporta trebala dosegnuti 1,1 milijardu dolara.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.02.2019. / 10:17

Espot (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Različita su razmišljanja o tome je li esport "pravi" sport – dok za gamere i profesionalne esportaše koji žive od igranja, treniraju i pripremaju se za turnire poput nogometnih i košarkaških ekipa nema dvojbe kako je riječ o sportu kao i svakom drugom, dio ljudi na to gleda samo kao na sjedenje i igranje videoigara i uspoređuje ga s pletenjem. O esportu čak se razmišlja kao o olimpijskoj disciplini, no proći će još godina dok (i ako) esportaši počnu konkurirati za olimpijske medalje.

No kako god gledali na esportaše i tu industriju, činjenica je da se na tom tržištu okreće veliki novac i glavne zvijezde često zarađuju više novca i od profesionalnih sportaša. Prema podacima analitičke kompanije specijalizirane za tržište videoigara Newzoo, za 2019. očekuje se porast zarade na globalnom tržište esporta od skoro 30 posto u odnosu na godinu ranije te bi zarada trebala iznositi oko 1,1 milijardi dolara.

Taj iznos odnosi se na zaradu od oglašavanja, sponzorstava i medijskih prava, a od ukupne zarade više od 80 posto odnosi se na ulaganja brendova u tržište videoigara (skoro 900 milijuna dolara), što je trostruko povećanje u odnosu na ulaganja iz 2015. godine.

"Ovdje nije riječ o eksperimentalnim budžetima. Ovo je dugoročno ulaganje i radi se o velikim količinama novca", komentirao je ova predviđanja izvršni direktor Newzooa Peter Warman dodavši da je "to ono što investitori žele vidjeti". A ono što investitore privlači jest sve veći broj gledatelja esporta, koji bi u 2019. trebao premašiti 450 milijuna, što uključuje povremene gledatelje, kao i velike fanove. Također, turniri i natjecanja često se održavaju u rasprodanim velikim dvoranama, dok su velike zvijezde među igračima esporta imaju velik broj pratitelja na društvenim mrežama i zarađuju veliki novac.

Tijekom ove godine, najviše novca zaradit će se na tržištu Sjeverne Amerike, nešto manje od 410 milijuna dolara, na drugom je mjestu kinesko tržište, na kojem će se "okrenuti" oko 20 posto od ukupne globalne zarade, a na trećem mjestu je Južna Koreja (6 posto). Što se budućnosti tiče, do 2022. zarada na tržištu esporta mogla bi iznositi 1,8 milijardi dolara, smatraju analitičari Newzooa.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti