Vulgarni i seksistički prijedlozi: Facebookov algoritam je poludio!

Dio korisnika najpopularnije društvene mreže nije mogao vjerovati kakve im je vulgarne i seksističke videozapise (koji graniče i s pedofilijom) predložio Facebook u tražilici

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.03.2018. / 15:43

Facebook Unlike (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Dio korisnika Facebooka koji je prije dva dana pretraživao videozapise šokirali su se kada su vidjeli koje im je videozapise ova društvena mreže predložila u tražilici. Kada korisnici pretražuju druge korisnike, grupe ili videozapise, Facebook im sam predlaže neke od najpopularnijih videa ili one za koje algoritam smatra kako bi ih mogli interesirati, a prije dva dana nekim korisnicima predloženi su bizarni i vulgarni videozapisi seksualnog sadržaja, od kojih neki čak graniče i s pedofilijom.

Podsjetimo, ova se kompanije nedavno našla na udaru javnosti zbog ankete vezane uz pedofiliju koja se prikazala nekim korisnicima – jedno od pitanja u toj anketi bilo je o načinu na koji bi ljudi reagirali, kada bi imali mogućnost postavljanja pravila na Facebooku, na privatne poruke u kojoj muškarci zahtijevaju od 14-godišnjih djevojčica slanje seksi fotografija.

U tom slučaju, kao i u novom slučaju u kojem su korisnicima predloženi videozapisi bizarnog seksualnog sadržaja, iz Zuckerbergove kompanije su se morali ispričati te su objavili kako istražuju zbog čega je došlo do ovog problema. Napominju kako se takvi prijedlozi pretraživanja ne moraju odnositi na sam sadržaj s Facebooka već se oni pojavljuju na temelju informacija koje korisnici pretražuju na ovoj mreži.

Prijedlozi ovakvih vulgarnih videozapisa pojavljivali su se nekoliko sati, no i nakon toga korisnici ove mreže putem Twittera komentirali su kako je "Facebookov algoritam poludio" jer im je još neko vrijeme prikazivao čudne prijedloge prilikom pretraživanja sadržaja.

Sa sličnim problemima vezanim uz neprimjerene prijedloge pretraživanja godinama se bori i Google koji se zbog takvih prijedloga (poput npr. jesu li Židovi zli, jesu li žene zle i slično) više puta našao na meti kritika korisnika.

Izvor: The Guardian


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti