WHO će proglasiti jedan od najčešćih sastojaka moderne prehrane na svijetu mogućim uzročnikom raka

Konačna odluka bit će objavljenja 14. srpnja, a mogla bi dovesti do znatnih promjena na tržištu.

Hina | 29.06.2023. / 08:45

Liječnik, ilustracija (Foto: Getty Images)

Vodeće svjetsko zdravstveno tijelo sljedećeg će mjeseca proglasiti jedan od najčešćih umjetnih zaslađivača na svijetu mogućim uzročnikom raka, objavila je u četvrtak britanska agencija Reuters pozivajući se na dva izvora koja su upoznata s procesom.

Umjetni zaslađivač ili šećer Što sve znamo o jednom od najpopularnijih zaslađivača na svijetu koji bi mogao biti proglašen uzročnikom raka

Aspartam, koji se koristi u nizu proizvoda, od Coca-Colinih dijetalnih gaziranih pića do Marsovih žvakaćih guma Extra i nekih pića Snapple, u srpnju će prvi put biti naveden kao "moguće kancerogen za ljude", a to će učiniti Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), odjel za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekli su izvori.

IARC-u, čiji je zaključak finaliziran ranije ovog mjeseca nakon sastanka vanjskih stručnjaka grupe, cilj je procijeniti je li nešto potencijalna opasnost ili ne na temelju svih objavljenih dokaza.

Umjetni zaslađivač Nova studija sugerira uznemirujući učinak popularnog umjetnog zaslađivača na ponašanje

Ne bavi se time koju količinu proizvoda osoba može sigurno konzumirati.

Takvu preporuku daje drugi stručni odbor WHO-a za prehrambene aditive, poznat kao JECFA (Zajednički stručni odbor WHO-a i Organizacije za hranu i poljoprivredu za prehrambene aditive) te nacionalni regulatori.

Slični zaključci IARC-a u prošlosti za različite tvari izazvali su zabrinutost među potrošačima u pogledu njihove konzumacije, doveli do tužbi i izvršili pritisak na proizvođače da preispitaju recepte i zamijene ih alternativama.

To je dovelo do kritika da IARC-ove procjene mogu zbuniti javnost.

JECFA, WHO-ov odbor za aditive, također preispituje korištenje aspartama ove godine.

Njegov sastanak započeo je krajem lipnja, a svoja otkrića treba objaviti istog dana kad IARC objavi svoj zaključak – 14. srpnja.

Od 1981. JECFA smatra da je aspartam siguran za konzumaciju unutar prihvaćenih dnevnih granica.

Na primjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi popiti između 12 i 36 limenki dijetalnih gaziranih pića – ovisno o količini aspartama u piću – svaki dan da bi bila u opasnosti.

Nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Europu, uvelike dijele to stajalište.

Glasnogovornik IARC-a rekao je da su nalazi odbora IARC-a i JECFA-e povjerljivi do srpnja, ali je dodao da su "komplementarni", a zaključak IARC-a predstavlja "prvi temeljni korak u razumijevanju kancerogenosti".

Povjerenstvo za aditive "provodi procjenu rizika, koja određuje vjerojatnost da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uvjetima i razinama izloženosti".

Umjetna sladila Nova studija razotkriva učinak umjetnih sladila - ne putuju samo neprimjetno kroz tijelo

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa u isto vrijeme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koja je Reuters imao uvid.

Ljubazno molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u reviziji aspartama kako bi se izbjegla bilo kakva zabuna ili zabrinutost u javnosti, napisala je Nozomi Tomita, dužnosnica japanskog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, u pismu od 27. ožujka zamjenici ravnatelja WHO-a Zsuzsanni Jakab.

Pismo, koje je vidio Reuters, također poziva da se zaključci obaju tijela objave istog dana, kao što se sada događa. Japanska misija u Ženevi, gdje je sjedište WHO-a, nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Zaključci IARC-a mogu imati golem utjecaj.

Njegovo je povjerenstvo 2015. zaključilo da je glifosat "vjerojatno kancerogen".

Godinama kasnije, iako su druga tijela poput Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) osporavala tu procjenu, tvrtke su i dalje osjećale učinke odluke.

Njemački Bayer 2021. izgubio je treću žalbu na presude američkih sudova kojima je dosuđena odšteta kupcima koji su za svoj rak okrivili korištenje njegovih sredstava protiv korova na bazi glifosata.

Odluke IARC-a također su se suočile s kritikama zbog izazivanja nepotrebne uzbune zbog tvari ili situacija koje je teško izbjeći.

IARC je noćni rad i konzumaciju crvenog mesa svrstao u kategoriju "vjerojatno kancerogenih", a korištenje mobilnih telefona kao "moguće kancerogenih", slično aspartamu.

Umjetni šećer, ilustrcija Kemikalija koja se nalazi u popularnom umjetnom zaslađivaču oštećuje DNK, znanstvenici upozoravaju: "To je nešto što ne biste trebali jesti"

IARC nije tijelo za sigurnost hrane i njihov pregled aspartama nije znanstveno sveobuhvatan i uvelike se temelji na široko diskreditiranim istraživanjima, izjavila je Frances Hunt-Wood, glavna tajnica Međunarodne udruge zaslađivača (ISA).

Udruga, čiji su članovi Mars Wrigley, odjel Coca-Cole i Cargill, rekla je da je "ozbiljno zabrinuta u vezi s recenzijom IARC-a, koja bi mogla obmanuti potrošače".

Aspartam se godinama opsežno proučava. Prošle je godine opservacijska studija u Francuskoj među 100.000 odraslih osoba pokazala da ljudi koji su konzumirali veće količine umjetnih sladila, uključujući aspartam, imaju nešto veći rizik od raka.

Ona je uslijedila nakon studije Instituta Ramazzini u Italiji početkom 2000-ih, koja je objavila da su neki oblici raka kod miševa i štakora povezani s aspartamom.

Prva studija nije mogla dokazati da je aspartam uzrokovao povećani rizik od raka, a postavila su se pitanja o metodologiji druge studije.

Umjetni zaslađivač ili šećer WHO savjetuje: Nemojte koristiti ovu alternativu šećeru kako bi kontrolirali težinu

Regulatori su odobrili aspartam za globalnu upotrebu nakon što su pregledali sve dostupne dokaze, a veliki proizvođači hrane i pića desetljećima su branili upotrebu tog sastojka. IARC je rekao da je analizirao 1300 studija.

Navođenju aspartama kao mogućeg karcinogena cilj je potaknuti dodatna istraživanja, rekli su izvori bliski IARC-u, što će pomoći agencijama, potrošačima i proizvođačima da donesu čvršće zaključke.

Ali također će vjerojatno ponovno pokrenuti raspravu o ulozi IARC-a, kao i sigurnosti zaslađivača općenito.

Prošlog mjeseca WHO je objavio smjernice savjetujući potrošače da ne koriste zaslađivače koji nisu šećer za kontrolu tjelesne težine.

Smjernice su izazvale buru u prehrambenoj industriji, koja tvrdi da zaslađivači mogu biti od pomoći potrošačima koji žele smanjiti količinu šećera u svojoj prehrani.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti