zimo mobile logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
Upravljaj obavijestima
  • Prijavi se na newsletter
  • Imaš priču? Pošalji
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
Nova TV
  • Vijesti
  • Video
  • Zadovoljna
  • Tech
  • Blog
  • Nova TV
  • Doma TV
  • zimo logo
  • Tehnologija
  • Znanost
  • Društvene mreže
  • Esport
  • Business
Prati nas:
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Putovanja
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Znanost

Što sve znamo o jednom od najpopularnijih zaslađivača na svijetu koji bi mogao biti proglašen uzročnikom raka

U SAD-u je odobren još 1981. godine, u Europi 1984. godine, a danas ga je moguće pronaći u svemu - od gaziranih pića do mliječnih proizvoda.

Martina Čizmić | 29.06.2023. / 10:38 komentari

Podijeli

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako se već godinama vode rasprave o tome što uzrokuje veću štetu u ljudskom tijelu - šećer ili umjetni zaslađivači, dosad su i znanstvenici i liječnici tvrdili da su sve vrste zaslađivača (kako prirodnih tako i umjetnih) prihvatljive u umjerenim količinama. 

tri vijesti o kojima se priča Pregled usne šupljine, ilustracija Bez boli i straha Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu Komet 3I/ATLAS snimljen teleskopom Hubble Komet 3I/Atlas Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem Aguada Fénix Veliki ritualni kompleks Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira

No, sve više studija upozorava na potencijalne negativne posljedice velike konzumacije umjetnih zaslađivača, koji se danas mogu pronaći u brojnim namirnicama koje konzumiramo svaki dan. 

WHO je najavio kako će jedan od tih umjetnih zaslađivača staviti na listu mogućih uzročnika raka, što bi uvelike moglo promijeniti našu praksu korištenja tog zaslađivača. Riječ je o aspartamu. 

Slika nije dostupna Omiljeni sastojak moderne prehrane bit će proglašen mogućim uzročnikom raka

Što je aspartam? 

Aspartam je niskokalorični umjetni zaslađivač, koji je otprilike 200 puta slađi od šećera. Izgleda kao bijeli prah bez mirisa, a upotrebljava se kao dodatak hrani za zaslađivanje raznih vrsta hrane i pića, kao zamjena za šećer.

Aspartam je otkriven 1965. godine, kad je kemičar James M. Schlatter sintetizirao aspartam kao međukorak u stvaranju tetrapeptida hormona gastrina za korištenje u procjeni kandidata za lijek protiv čira. Slučajno je polizao prst na kojem su bili tragovi aspartama i otkrio da je prah koji je bio nastao - sladak. U razvoju aspartama kao umjetnog zaslađivača sudjelovala je i norveška kemičarka Torunn Atteraas Garin, koja je sudjelovala i u stvaranju boja za hranu te bezkofeinske kave.

Prvi se put aspartam pojavio kao dodatak hrani još 1974. godine, kad je predan na odobrenje američkoj Fedralnoj komisiji za lijekove i hranu. Odobrenje je dobio 1981. godine i otad se sve više koristi u prehrambenoj industriji. 

Aspartam se sastoji od dvije prirodne aminokiseline, fenilalanina i asparaginske kiseline, koji su također sastojci proteina u našem tijelu i u hrani. Fenilalanin u aspartamu malo je modificiran dodavanjem metilne skupine, što aspartamu daje karakterističan slatki okus.

Iako aspartam proizvodi samo četiri kalorije (17 kJ) energije po gramu kada se metabolizira, količina aspartama potrebna za proizvodnju slatkog okusa toliko je mala da se smatra da je njegov kalorijski doprinos zanemariv. Okus aspartama i drugih umjetnih zaslađivača razlikuje se od okusa običnog bijelog šećera. Kako slatkoća aspartama traje dulje od slatkoće saharoze, on se često miješa s drugim umjetnim zaslađivačima, kao što je kalijev acesulfam, kako bi se dobio ukupni okus sličniji okusu šećera.

Kad aspartam dođe u ljudsko tijelo, raspada se na fenilalanin i asparaginsku kiselinu, koje potom tijelo apsorbira i koristi za proizvodnju novih proteina ili energije za tijelo. Osim toga, metilna skupina iz modificiranog fenilalanina oslobađa se u crijevima i tvori metanol, koji se također apsorbira u tijelu i najvećim se dijelom koristi za proizvodnju energije.

Je li aspartam siguran za konzumaciju?

Tijekom godina aspartam je bio jedan od najrigoroznije proučavanih dodataka prehrani. Prvu procjenu sigurnosti aspartama provedenu u Europi objavio je Znanstveni odbor za hranu (SCF) 1984. godine, kad je definiran i prihvatljiv dnevni unos aspartama od 40 miligrama po kilogramu tjelesne težine. 

U Europi je aspartam posljednji put reevaluiran 2013. godine, kad je dobio odobrenje EU-a za korištenje. No, u međuvremenu su stručnjaci iz Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) zatražili dodatne dokumente i provjere aspartama i svih njegovih derivata i varijanti. 

Iz Europske agencije za sigurnost hrane ističu da je preporuka za dnevni unos aspartama sigurna za populaciju. Ali napominju kako je u Europi obavezno označavanje prisutnosti aspartama u nekom prehrambenom proizvodu kako bi se građani informirali o prisutnosti fenilalanina.

EFSA-ini znanstvenici trenutačno ponovno procjenjuju sigurnost dva srodna prehrambena aditiva, soli aspartam-acesulfama (E 962) i neotama (E 961), uzimajući u obzir sve nove podatke.

Sol aspartama-acesulfama (E 962) mješavina je dvaju sladila, aspartama (E 951) i acesulfama K (E 950), dok je neotam (E 961) kemijski srodna tvar koja se proizvodi od aspartama.

Slika nije dostupna Nova studija sugerira uznemirujući učinak popularnog umjetnog zaslađivača na ponašanje

Slika nije dostupna Nova studija razotkriva učinak umjetnih sladila - ne putuju samo neprimjetno kroz tijelo

Zasad nije poznato kad će se oglasiti sa svojim mišljenjem i preporukama, kao ni hoće li reagirati i kako nakon objave preporuka iz WHO-a. 

Gdje ga možemo pronaći?

Aspartam je u Europskoj uniji dopušten za upotrebu kao dodatak hrani za zaslađivanje raznih vrsta hrane i pića kao što su gazirana pića, deserti, slatkiši, mliječni proizvodi, žvakaće gume, niskokalorični proizvodi i proizvodi za kontrolu tjelesne težine te kao stolni zaslađivač.

Prisutnost aspartama mora biti naznačena na deklaraciji ili imenom ili E brojem (E 951). 

PODIJELJENO 0 PUTA

Podijeli

aktualno najčitanije
DeepMind raspisao natječaj za potpuno novo radno mjesto: Žele saznati kako će AI utjecati na raspodjelu moći i bogatstva
Viši ekonomist za AI
DeepMind raspisao natječaj za potpuno novo radno mjesto: Žele saznati kako će AI utjecati na raspodjelu moći i bogatstva
Pokušao trgovati kriptovalutama pa ostao bez skoro pet tisuća eura
Nova prevara
Pokušao trgovati kriptovalutama pa ostao bez skoro pet tisuća eura
Znanstvenici mapirali razvoj moždanih stanica od embrija do odrasle dobi
Novo istraživanje
Znanstvenici mapirali razvoj moždanih stanica od embrija do odrasle dobi
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
Objasnio na što misli
Muskova vizija budućnosti čovječanstva je raj, no put do njega je prepun traume i disrupcije
U Njemačkoj i kamioni za smeće koriste umjetnu inteligenciju
AI svuda i uvijek
U Njemačkoj i kamioni za smeće koriste umjetnu inteligenciju
Bizaran novi trend generacije Z za neke je najgora noćna mora: Nećete vjerovati što rade i snimaju
Neki stručnjaci su to - pohvalili
Bizaran novi trend generacije Z za neke je najgora noćna mora: Nećete vjerovati što rade i snimaju
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Bez boli i straha
Kraj karijesa i plombi? Revolucionarni gel obnavlja zubnu caklinu
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Stižu nove opcije
Google je upravo svoje Karte učinio još boljima
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Nova studija
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje

Vezane vijesti

Ne propustite ni ovo

vijesti
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila člana obitelji
Istraga u tijeku
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila svog partnera
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Grad pun policije
Torcida iznijela zahtjev, nižu se reakcije: "Skupila se šačica crnokošuljaša"
Slovenija aktivirala članak 37: Vojska će surađivati s policijom u zaštiti državne granice
ZAKON O OBRANI
Susjedi aktivirali članak 37., vojska izlazi na teren: To se dosad dogodilo samo jednom
show
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Hailey Bieber pokazala guzu u tangicama
Guza u prvom planu!
Supruga posrnulog pjevača fotkama u tanga bikiniju raspametila fanove
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
Tehnologija kao oblik prilagodbe
Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije
sport
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
PAD FORME JE OČIT
Boban donio odluku o trenerskoj sudbini Marija Kovačevića
Miljenik Dinamovih navijača odlazi već na zimu, želi ga klub iz susjedstva
izgledan rastanak
Miljenik Dinamovih navijača odlazi već na zimu, želi ga klub iz susjedstva
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Severina u vrućim hlačicama i visokim čizmama na probi za koncert u Areni Zagreb
I kožnate hlačice
Severina: Fantastične čizme u boji zbog koje zaboravljamo i na omiljene crne modele
sve
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
 

Nastavi čitati

Znanost
Digitalni prikaz mozga, ilustracija
Novo istraživanje

Znanstvenici mapirali razvoj moždanih stanica od embrija do odrasle dobi

piše Hina
Znanost
Hodanje
Nova studija

Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje

piše Hina
Znanost
Arheološko nalazište, ilustracija
Tehnologija kao oblik prilagodbe

Novo otkriće moglo bi radikalno utjecati na naše razumijevanje ljudske evolucije

piše Hina
Znanost
Antibiotici, ilustracija
Među adolescentima

Poznati lijek mogao bi smanjiti rizik od razvoja shizofrenije

piše Hina
Znanost
Pretilost, ilustracija
Predložili i što napraviti

Alarmantni podaci WHO-a: Djeca u Europi su sve deblja

piše Martina Čizmić
Znanost
Suša, ilustracija
Sve veća fleksibilnost

Europska unija u zadnji čas ublažila klimatske ciljeve uoči COP-a 30

piše Hina
  • Pišite nam
  • Uredništvo
  • Oglašavanje i marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Politika zaštite privatnosti
  • Politika o kolačićima
  • Dnevnik
  • Nova Plus
  • Gol.hr
  • Zadovoljna
  • Kreni Zdravo
  • NovaTV
  • DomaTV
Upravljaj obavijestima