WHO otvorio tehnološki centar za izradu mRNA cjepiva u Cape Townu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je službeno otvorila svoj tehnološki centar za izradu cjepiva na bazi glasničke RNK (mRNA) u Cape Townu, objekt uspostavljen još za vrijeme pandemije covida-19, čija je svrha zdravstveno pomoći siromašnijim državama koje nemaju dostatan pristup lijekovima koji spašavaju živote.

Hina | 20.04.2023. / 13:32

Lijek, ilustracija
Lijek, ilustracija (Foto: Getty Images)

WHO je 2021. u sklopu svoga pilot projekta odabrao južnoafričku biotehnološku tvrtku Afrigen Biologics da bi se siromašnim zemljama i zemljama sa srednjim dohotkom približila znanja, iskustva i licence za izradu cjepiva protiv covida, što je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa tada nazvao povijesnim korakom.

Ilustracija Imaju najnižu procjepljenost u EU, a sad su uništili "ogromne količine" isteklog cjepiva protiv COVID-19

Afrigen Biologics je upotrijebio javno dostupnu sekvencu mRNA covid cjepiva Moderne Inc da bi u svojim laboratorijima izradio vlastitu verziju cjepiva pod nazivom AfriVac 2121 i sada postupno povećava proizvodnju.

Kandidat za cjepivo, koji tek treba testirati na ljudima, prvi je izrađen na temelju široko korištenog cjepiva bez pomoći i odobrenja globalnih farmaceutskih tvrtki.

Istodobno je riječ o prvome cjepivu na bazi glasničke RNK koje je izrađeno, razvijeno i proizvedeno u laboratorijima na afričkom kontinentu.

Stigao sam u Cape Town da bih s partnerima podržao ovaj održivi model prijenosa tehnologije koja rabi glasničku RNK, a cilj nam je da državama s niskim i srednjim prihodima omogućimo ravnopravan pristup cjepivima i ostalim proizvodima u zdravstvu koji spašavaju ljudske živote, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tvrtka je odlučila samostalno istražiti način izrade cjepiva nakon što su joj globalne farmaceutske tvrtke, među kojima i Moderna i Pfizer, odbile pružiti tehničko znanje i iskustvo za repliciranje svojih cjepiva, uglavnom zbog bojazni za intelektualno vlasništvo.

Moderna Predsjednik Moderne kaže da su napravili važan korak naprijed u razvoju cjepiva protiv gripe temeljenih na mRNK-u

Posjet Tedrosa i visokih zdravstvenih dužnosnika Cape Townu trajat će pet dana, tijekom kojih će se raspravljati o održivosti programa, o mRNA tehnologijama i njihovoj mogućoj upotrebi u borbi protiv ostalih bolesti poput HIV-a i tuberkuloze koje nesrazmjerno pogađaju upravo siromašnije zemlje.

WHO je u četvrtak objavio da je po podacima iz ožujka 69,7 posto populacije u svijetu primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida, no da taj broj još uvijek iznosi manje od 30 posto u zemljama s niskim primanjima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti