WordPress drži 18,9% svih web stranica, ove godine preuzet 46 milijuna puta

Iako esencijalno zamišljen prvenstveno kao blogerska platforma, WordPress se s godinama prometnuo u jedan od najpopularnijih sustava za upravljanje sadržajima web stranica uopće.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 28.07.2013. / 09:35

WordPress drži 18,9% svih web stranica, ove godine preuzet 46 milijuna puta

Iako esencijalno zamišljen prvenstveno kao blogerska platforma, WordPress se s godinama prometnuo u jedan od najpopularnijih sustava za upravljanje sadržajima web stranica uopće. 

Samo ove godine WordPress je downloadan više o 46 milijuna puta, do sada je u 2013. dodano 336 novih tema, što je 2,3 puta više nego u 2012. Developeri su ponudili 9,334 nova "plugina" za WordPress, odobreno je njih 6,758, tako da sada WordPress možete proširiti i nadograditi sa više od 26,000 novih ekstenzija! Kada se govori o mobilnim platformama, izdano je 15 nadogradnji, tri za iOS, po šest za Android odnosno Windows Phone u proteklih 12 mjeseci.

Impresivna statistika zorno dokazuje kako je WordPress doista moćna i popularna platforma za web stranice, uostalom, ako se pogleda podatak da 18,9% svih web stranica pogoni upravo ovaj CMS onda je sve jasno. Prema podacima koje je objavio Matt Mullenweg, vlasnik i osnivač tvrtke Automattic, 69% korisnika WordPress koristi kao sustav za upravljanje sadržajima web stranica, njih 20% kombinira ga kao CMS i blog platformu, 6% koristi ga samo kao blog, a 7% kao desktop aplikaciju. 

Posljednja stabilna inačica WordPressa je 3.5.2, ali Mullenweg je najavio kako će do kraja godine izdati čak tri nove verzije (3.6, 3.7 i 3.8), koje će biti usmjerene prema različitim zahtjevima korisnika i developera. Također je najavljeno lansiranje novog weba za developere, koji će pomoći da se WordPress transformira u klasičnu aplikativnu platformu. Naravno, WordPress je u potpunosti dostupan i na hrvatskom jeziku, a možete ga preuzeti ovdje

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti