Zagreb će krajem ožujka postati centralno mjesto za sve one koji vole i žele saznati nešto više o bespilotnim letjelicama. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER), u organizaciji Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) a u okviru EU projekta AeRoTwin, 26. i 27. ožujka održat će se prvo izdanje DroneDaysa, skupa o bespilotnim letjelicama.

Zračna robotika dosegla je značajnu zrelost u posljednjih nekoliko godina, uz stalan rast broja bespilotnih zrakoplovnih sustava, aplikacija, kao i uključenih poduzeća. Isti rast može se vidjeti u broju publikacija, radionica i prezentacija na konferencijama, što svjedoči o golemom istraživačkom potencijalu tog područja. Sa željom da okupimo stručnjake iz zajednica akademije, industrije i krajnjih korisnika te predstavnike regulatornih tijela u regiji, odlučili smo organizirati skup o bespilotnim letjelicama DroneDays, pojasnila je Ivana Mikolić.

Povećan rast broja bespilotnih sustava letjelica u upotrebi rezultat je sve većeg područja njihove primjene. Trenutačno se u Europskoj uniji koristi oko 1,5 milijuna bespilotnih letjelica za zabavu, dok se tek oko 10.000 koristi u komercijalne svrhe. U civilnoj upotrebi ističu se sljedeća područja primjene: energija, poljoprivreda, sigurnost, e-poslovanje, dostava, mobilnost i transport.

LARICS-ovi članovi s dronom MORUS (Foto: FER) (Foto: FER)

Istraživanje i razvoj sustava bespilotnih letjelica u posljednjih 10 godina bilježi ubrzani rast. Predviđa se da će do 2050. u EU biti oko 415.000 letjelica u komercijalnoj upotrebi. U Republici Hrvatskoj trenutačno je oko 1100 registriranih korisnika sustava bespilotnih zrakoplova, a taj broj stalno raste, dodao je prof. dr. sc. Stjepan Bogdan.

U akademskim istraživanjima primjećuje se eksponencijalni porast broja objavljenih stručnih članaka na dvije najveće znanstvene konferencije iz područja robotike (IROS i ICRA), a isto vrijedi i za LARICS, gdje je u posljednje tri godine objavljeno više od 20 znanstvenih članaka iz područja bespilotnih letjelica.

U LARICS-u trenutno su aktivna tri velika projekta u području primjene bespilotnih letjelica za svakodnevne i industrijske potrebe: “SPECULARIA - Structured Ecological CULtivation with Autonomous Robots In Agriculture”, u kojem se istražuje primjena bespilotnih sustava u poljoprivredi; “MORUS - Unmanned system for maritime security and environmental monitoring”, gdje je cilj izgraditi jedan od trenutno najvećih autonomnih dronova u sklopu NATO-ova programa “Znanost  za mir i sigurnost”; te AeRoTwin, koji će uvelike doprinijeti vidljivosti LARICS-a i FER-a, a time i Hrvatske, na europskoj i svjetskoj karti zračne robotike u akademiji i industriji, istaknuo je doc. dr. sc. Matko Orsag.

Dvodnevni skup o bespilotnim letjelicama DroneDays na jednom će mjestu okupiti brojne stručnjake i entuzijaste bespilotnih letjelica iz zajednica industrije i akademije te krajnje korisnike i regulatorna tijela. Cilj je skupa potaknuti interakciju i razmjenu znanja i iskustava iz područja bespilotnih letjelica, a program će se sastojati od stručnih predavanja, business-to-business sastanaka, demonstracija najnovijih tehnoloških dostignuća u zračnoj robotici u letačkoj zoni, i sajma vodećih industrijskih poduzeća u regiji.

Jedan je od ciljeva DroneDaysa pospješiti dijalog između korisnika bespilotnih letjelica i pružatelja usluga, bilo da se radi o proizvođačima, distributerima ili operaterima, te pružiti svim stranama priliku za uspostavljanje novih suradnji, dodao je dr. sc. Frano Petric.

Registracije za ranoranioce su otvorene, a za više informacija posjetite dronedays.fer.hr.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju