Zahvaljujući ovoj tehnologiji Sv. Ilija i Snježnik pomagat će HGSS-u na njihovim intervencijama

Plan je nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma.

Martina Čizmić | 21.02.2023. / 13:50

IoT uređaj na Snježniku (Foto: Hrvatski Telekom)

Kako izmjeriti temperaturu i zabilježiti vremenske uvjete na teško dostupnim mjestima? Pomoću tehnologije. Upravo će tehnologija, odnosno NarrowBand-IoT senzorika omogućiti bilježenje temperature i vlage na vrhu Sveti Ilija na Pelješcu i na vrhu Snježnik iznad Rijeke. 

Dio je to pilot projekta koji provode HGSS i Hrvatski Telekom, a cilj je mjerenje temperature i vlage na neurbanim i teško dostupnim područjima, kako bi dali ključne i osnovne meteo podatke koji bi bili od koristi zajednici i svim korisnicima, u redovnoj svakodnevnoj upotrebi i u izvanrednim situacijama (npr. akcije spašavanja).

Sklonište Pakline Na Biokovu postavljeni IoT mjerni uređaji za prikupljanje meteoroloških podataka

S obzirom na robusnost opreme, veliku autonomiju (baterija traje godinama) te fleksibilnost (funkcionira putem HT mobilnog signala) očekuje se jednostavno i efikasno korištenje kroz dulje razdoblje i u svim uvjetima.

Kako su pojasnili iz HT-a, postavljeni mjerni uređaji imaju autonomno napajanje, a svrha im je prikupljanje podataka o temperaturi i vlazi zraka koji se zatim u stvarnom vremenu prikazuju na mobilnoj aplikaciji što omogućava budućim korisnicima praćenje i analiziranje podataka za različite potrebe. Tako, primjerice, HGSS može pristupiti preciznim meteorološkim podacima na pojedinoj lokaciji i planirati potrebne intervencije u skladu s tim podacima.

Zbog visoke razine prilagodljivosti, ova tehnologija svoju primjenu može pronaći u gotovo svim tržišnim segmentima poput industrije, pametnih gradova, transporta, logistike ili poljoprivrede. Rješenja je moguće prilagoditi individualnim potrebama korisnika, koji na taj način mogu očitavati status praćenih parametara te planirati njihovo upravljanje.

Tim vukovarske gimnazije s ravnateljicom IoT rješenja vukovarskih gimnazijalaca ponijela titulu najboljih srednjoškolskih radova

Kroz daljnji razvoj ovog pilot projekta, plan je nastaviti s postavljanjem IoT mjernih uređaja i na drugim odabranim lokacijama koje se nalaze blizu zaštićenih područja šuma, unutar požarno rizičnih područja kako bismo pridonijeli razvitku metoda koje će olakšati sigurnosnim službama prevenciju potencijalno opasnih situacija, izjavio je Nikola Brebrić, menadžer za razvoj ICT poslovnih rješenja u HT-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti