Zanimljiva studija: 70 posto zaraženih nikome nije prenijelo novi koronavirus, no veliki su problem "superširitelji"

Osam posto zaraženih koronavirusom u Indiji odgovorno je za gotovo dvije trećine infekcija u zemlji, što govori o opasnosti "superširitelja", ocijenili su u četvrtak znanstvenici u studiji.

Hina | 02.10.2020. / 08:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studija objavljena u američkom znanstvenom časopisu Science pokazuje i da su djeca do 14 godina, čini se, najveći širitelji virusa.

Indija, koja ima 1,3 milijarde stanovnika, prijavila je dosad 6,3 milijuna zaraženih – odmah poslije Sjedinjenih Država, koje su na svjetskom vrhu po broju slučajeva – i više od 98.000 umrlih od bolesti COVID-19.

Ramanan Laxminarayan, glavni istraživač koji je radio na studiji, rekao je da je njegov tim otkrio da 70 posto zaraženih nije nikome prenijelo bolest. Omanja skupina od 8 posto zaraženih prouzročila je 60 posto novih slučajeva.

Istraživači su u kolovozu proučavali načine prijenosa među više od pola milijuna kontakata koji su bili izloženi gotovo 85.000 potvrđenih slučajeva u Andra Pradeshu i Tamil Naduu, državama na jugu Indije, gdje živi 118 milijuna ljudi.

Rezultati pokazuju da svako popuštanje mjera mora voditi računa o tome da svi ljudi ne prenose (virus) na isti način i da su djeca možda važna u lancu prenošenja, rekao je Laxminarayan za AFP odgovarajući na pitanja elektroničkom poštom.

U studiji je sudjelovalo više desetaka tisuća medicinskih radnika koji su pratili kontakte posljednjih šest mjeseci, dodao je Laxminarayan, ravnatelj Centra za dinamiku bolesti, gospodarstvo i politiku u Washingtonu.

Koronavirus je prvo pogodio velika gradska središta u Indiji, među kojima prijestolnicu New Delhi i financijsko središte Bombay. No kasnije se proširio i na seoska područja, gdje je zdravstveni sustav slabiji.

Vlada je u ožujku bila uvela strogu karantenu na državnoj razini, ali je početkom lipnja popustila restrikcije ne bi li potaknula gospodarsku djelatnost. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti