Veća je vjerojatnost da šestomjesečne bebe majki cijepljenih protiv bolesti COVID-19 tijekom trudnoće razviju antitijela na koronavirus u krvi u odnosu na bebe necijepljenih majki koje su u trudnoći bile zaražene ovim virusom, pokazala je manja studija.

Rezultate istraživanja znanstvenici su objavili u ponedjeljak u časopisu JAMA.

Slika nije dostupna Američka studija pokazala: Cijepljenje protiv COVID-19 u trudnoći nije povezano s komplikacijama pri porodu

Pojasnili su da se radi o 28 šestomjesečnih beba majki cijepljenih dvjema dozama mRNA cjepiva u razdoblju od 20. do 32. tjedna trudnoće, kada je prijenos majčinih antitijela na fetus preko posteljice najveći, i 12 beba iste dobi čije su majke bile zaražene koronavirusom u istome razdoblju.

U 57 posto novorođenčadi cijepljenih trudnica otkrili su detektivne razine imunoglobulina G (IgG), najčešćeg antitijela u krvi, dok su takve razine imunoglobulina G otkrivene u samo osam posto dojenčadi necijepljenih trudnica koje su se u trudnoći zarazile koronavirusom.

Nejasno je kolika je razina antitijela potrebna da bi pojedinca zaštitila od infekcije, a antitijela nisu jedini obrambeni mehanizam tijela.

Slika nije dostupna Dvostruko veći rizik: Studija otkrila zašto bi trudnice trebale biti posebno oprezne s koronavirusom

No mnogi zainteresirani za ove podatke, od roditelja do pedijatara, željeli bi znati koliko dugo majčina antitijela ostaju u organizmu dojenčadi nakon cijepljenja trudnice. Sada na to imamo djelomičan odgovor, rekla je dr. Andrea Edlow iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu.

Nadamo se da će ovi naši nalazi biti dodatan poticaj trudnicama da se cijepe, kazala je dr. Edlow.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju