Zapanjujuće otkriće: Orangutan viđen kako ranu na licu iscjeljuje ljekovitom biljkom, baš poput čovjeka

U revolucionarnom znantvenom opažanju, sumatranski orangutan viđen je kako nanosi lišće ljekovite biljke na svoju ranu, sugerirajući sposobnost da se sam liječi. Riječ je o prvom takvom slučaju u svijetu životinja.

Branimir Vorša | 03.05.2024. / 10:12

Orangutan Rakus koristi ljekovitu biljku za iscjeljivanje rane na licu
Orangutan Rakus koristi ljekovitu biljku za iscjeljivanje rane na licu (Foto: Scientific Reports)

Znanstvenici su u promatranju mužjaka sumatranskog orangutana po imenu Rakus primijetili kako se ponaša na način sličan ljudima. Rakus, koji živi u indonezijskom nacionalnom parku Gunung Leuser, viđen je kako nanosi lišće biljke akar kuning na svježu ranu na svom obrazu, potencijalno kako bi ubrzao proces zacjeljivanja, što je dosad nezabilježen slučaj kod bilo koje druge vrste osim čovjeka.

Rakus je ozlijeđen, najvjerojatnije u borbi sa susjednim mužjakom, pojasnila je Isabelle Laumer s njemačkog Instituta Max Planck za proučavanje ponašanja životinja.

Nakon zadobivene ozljede, Rakus je promatran kako žvače stabljiku i lišće biljke akar kuning prije nego što je napravio pastu i nanio je izravno na ranu.

Opetovano je stavljao biljku točno na ranu, a ne na druge dijelove tijela, naglasila je Laumer. Takvo ponašanje trajalo je otprilike sedam minuta prije nego što se Rakus nastavio hraniti biljkom još pola sata.

U roku od samo četiri dana, Rakusova rana značajno je zacijelila, ostavljajući za sobom samo slab ožiljak. Laumer je sugerirala da su svojstva biljke akar kuning, poznate po svojim antibakterijskim i protuupalnim svojstvima, mogla pridonijeti brzom procesu zacijeljenja. Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Ovo je prvo izvješće o divljoj životinji koja je svoju ranu liječila prilično moćnom, ljekovitom biljkom, primijetila je Laumer.

Simone Pika sa Sveučilišta u Osnabrücku,koja nije sudjelovala u istraživanju, izrazila je uzbuđenje navedenim otkrićem. Ovo je stvarno divno vidjeti, rekla je, ali je istaknula i neka dugotrajnija pitanja.

Je li to ponašanje koje bi on ponovio? Bi li to ponašanje učinili drugi pojedinci iz njegove grupe?, pita se Pika. Ta pitanja zasad ostaju bez odgovora, ostavljajući prostor za daljnje istraživanje tog fascinantnog ponašanja uočenog kod mužjaka sumatranskog orangutana.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti