Završila prva faza testiranja univerzalnog cjepiva protiv svih koronavirusa, rezultati su obećavajući

Stigli su rezultati prve faze kliničkih testiranja univerzalnog cjepiva protiv COVID-19 te drugih različitih sojeva koronavirusa, koje provode znanstvenici američkog vojnog instituta WRAIR.

Branimir Vorša | 17.01.2022. / 09:43

Novo cjepivo tvrtke Sanofi
Novo cjepivo - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Glavni medicinski savjetnik Bijele kuće dr. Anthony Fauci nedavno je istaknuo ulaganje u univerzalno cjepivo protiv COVID-19 američke vlade, koje bi se moglo uspješno boriti protiv svih varijanti novog koronavirusa.

Fauci je rekao da su uloženi zajednički napori u razvoj univerzalnog cjepiva protiv COVID-19. Početno cijepljenje pokrilo bi sve ove male varijante, tako da se ne morate brinuti, poručio je Fauci u prošlotjednom intervjuu za NBC.

Želimo pan-koronavirusno cjepivo tako da ga imate na polici kako biste odgovorili na sljedeću virusnu pandemiju, pojasnio je Fauci. U konačnici, želite dobiti cjepivo koje pokriva sve, dodao je.

Slika nije dostupna Iznenađenje iz američkog vojnog instituta: Razvili supercjepivo protiv COVID-a, učinkovito protiv različitih sojeva koronavirusa

U prosincu je američka vojska objavila da je njezino pan-koronavirusno cjepivo, cjepivo protiv COVID-19 nanočestica feritina (skraćeno, SpFN cjepivo) završilo prvu fazu ispitivanja na ljudima, s pozitivnim rezultatima. Na tom univerzalnom cjepivu intenzivno rade znanstvenici Američkog vojnog instituta za istraživanje Walter Reed (WRAIR), o čemu smo već ranije i pisali.

Testiramo naše cjepivo protiv svih različitih varijanti, uključujući i omikron varijantu, rekao je za Defense One dr. Kayvon Modjarrad, direktor zaraznih bolesti u WRAIR-u i su-izumitelj SpFN univerzalnog COVID-19 cjepiva.

SpFN cjepivo još uvijek treba proći kliničku fazu 2 i 3 ispitivanja na ljudima, kako bi se testirala njegova učinkovitost i sigurnost u usporedbi s trenutnim tretmanima, dodao je Modjarrad.

Rekao je i da će on i njegovi kolege podijeliti sve što znaju o vojnom cjepivu protiv COVID-19, uključujući kako ono djeluje i kada bi moglo postati dostupno.

Prednosti SpFN cjepiva?

Tri cjepiva koja su trenutno odobrena za upotrebu u SAD-u imaju dva pristupa prevenciji zaraze s bolesti COVID-19: cjepiva Pfizera i Moderne koriste mRNK za izgradnju imuniteta, dok cjepivo Johnson&Johnson koristi bezopasni rinovirus za treniranje imuniteta tijela za odgovoriti na zarazu s COVID-19.

SpFN cjepivo koristi treći pristup, tako što koristi bezopasni dio novog koronavirusa kako bi potaknuo obranu tijela protiv COVID-19.

To univerzalno cjepivo također ima manje restriktivne zahtjeve za skladištenje i rukovanje od cjepiva Moderne i Pfizera, što mu omogućuje širu upotrebu. Prema vojnim znanstvenicima, može se čuvati na temperaturi između 2 i 8 stupnjeva Celzija do šest mjeseci i na sobnoj temperaturi do mjesec dana. Pfizerovo cjepivo, s druge strane, zahtjeva ultrahladni zamrzivač (između -80 i -60 stupnjeva Celzija) za otpremu i skladištenje i stabilno je samo 31 dan pa se čuva u hladnjaku.

Slika nije dostupna Nova tehnologija pokazala se vrlo uspješnom: BioNTech i Pfizer žele razviti mRNK cjepivo protiv herpesa zostera

Vojno cjepivo SpFN testirano je s dvije injekcije, dozirane u razmaku od 28 dana, te s trećom injekcijom nakon šest mjeseci.

Učinkovitost SpFN cjepiva nasuprot trenutnim cjepivima

SpFN se testira na ljudima i pokazao je nakon prve faze kliničkih testiranja pozitivne rezultate protiv omikron varijante novog koronavirusa, kaže Modjarrad.

Dok cjepiva Moderne, Pfizera i Johnson&Johnsona ciljaju na specifičan virus koji uzrokuje COVID-19, SARS-CoV-2, američki vojni znanstvenici osmislili su svoje cjepivo kao "pan-koronavirusno", što znači da bi moglo zaštititi od budućih sojeva COVID-a, drugih koronavirusa te time i budućih pandemija uzrokovanih tim virusima.

Vojno cjepivo SpFN oblikovano je poput nogometne lopte s 24 lica. Znanstvenici mogu pričvrstiti šiljke više sojeva koronavirusa na svako od različitih lica, dopuštajući im da prilagode cjepivo za sve nove varijante COVID-a koje se pojave.

Ubrzana pojava ljudskih koronavirusa u posljednja dva desetljeća i porast varijanti SARS-CoV-2, uključujući najnoviji omikron, naglašavaju stalnu potrebu za preventivnim cjepivima sljedeće generacije koja pružaju široku zaštitu od bolesti koronavirusa, smatra Modjarrad.

Naša strategija bila je razviti tehnologiju pan-koronavirusnog cjepiva koja bi potencijalno mogla ponuditi sigurnu, učinkovitu i trajnu zaštitu od više vrsta koronavirusa, dodaje.

Slika nije dostupna Sveučilišni profesor objasnio zašto više ne želi biti pokusni kunić za testiranja Modernina cjepiva protiv korone

Kada će SpFN cjepivo biti dostupno?

Zasad nije poznato kad bi SpFN cjepivo moglo biti dostupno širokoj javnosti. SpFN je uspješno završio testiranje na životinjama i zaključio prvu fazu ispitivanja na ljudima u prosincu 2021., ali još uvijek mora dovršiti drugu i treću fazu testiranja na ljudima, kada će se njegova sigurnost i učinkovitost usporediti s trenutno dostupnim cjepivima na tržištu.

Problem je što završetak sve tri faze može potrajati i do pet godina, ali hitnost pandemije COVID-19, s druge strane, znatno ubrzava proces. To je jasno dokazano u razvoju, testiranju i puštanu u uporabu trenutno dostupnih cjepiva poput cjepiva Moderne, Pfizera, Johnson&Johnsona i AstraZenece. Ta su cjepiva razvijena i odobrena unutar tek godinu dana.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti