Zbog jedne greške u tipkanju pri prodaji NFT-a ostao bez 250 tisuća dolara

Umjesto cijene od 75 ethera, prodavatelj NFT-a upisao je cijenu od - 0,75 ethera: "I samo tako, nestalo je 250 tisuća dolara".

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 14.12.2021. / 10:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svi radimo greške tijekom pisanja na tipkovnici, ponekad je to krivo napisano slovo, ponekad kriva riječ, no prije objave teksta, slanja maila ili slično, te se greške mogu ispraviti. Ako se ne isprave na vrijeme, one mogu biti teške i skupe. A koliko skupa može biti jedna naizgled bezazlena greška, odnosno krivo upisana točka decimale na bolan je način saznao jedan vlasnik NFT-a Bored Ape.

Slika nije dostupna Najveća investicija u virtualno zemljište: Plaćeno je više od 28 milijuna kuna

Osoba koja je široj javnosti poznata kao Max, a za sebe kaže da je investitor u NFT, nedavno je prodao jedan NFT iz kolekcije Bored Ape Yacht Club. Riječ je o ograničenoj kolekciji NFT-a od 10 tisuća komada, a vrijednost jednog takvog NFT-a iznosi i po nekoliko stotina tisuća dolara. Cijena za digitalne slike svakog NFT-a iz ove kolekcije izražena je u kriptovaluti ether, a kada je oglasio prodaju jedne takve slike, Max je htio postaviti cijenu od 75 ethera, odnosno oko 300 tisuća dolara.

No u brzini pisanja napisao je krivu cijenu te je ispred 75 stavio 0 i decimalnu točku. Dakle, umjesto 75 ethera, cijena je iznosila samo 0,75, odnosno umjesto planiranih 300 tisuća dolara, NFT je oglašen za oko 3 tisuće dolara. Čim je njegov NFT po niskoj, odnosno pogrešnoj cijeni objavljen, odmah je našao kupca. Dokopao ga se jedan bot koji je programiran da po mreži traži takve jeftine ponude NFT-a i automatski ih kupuje.

Možemo samo zamisliti kako se Max osjećao kada je shvatio što se dogodilo, a priču o njegovoj pogrešci prenijeli su brojni mediji. U razgovoru za Cnet rekao je kako je do pogreške vjerojatno došlo zbog pada koncentracije. Kaže kako dnevno postavlja brojne predmete na prodaju te na konkretan NFT nije obraćao previše pažnje. Iako je odmah čim je stisnuo tipku na mišu vidio da je objavio pogrešnu cifru, bot je već pokrenuo transakciju od više od 8 ethera (što je u to vrijeme iznosilo oko 34 tisuće dolara) kako bi se proces kupovine ubrzao i kako ga nitko ne bi preduhitrio. I samo tako, nestalo je 250 tisuća dolara, objasnio je Max. Naime, odmah nakon kupovine, isti je NFT postavljen na prodaju za 248 tisuća dolara.

Slika nije dostupna NFT ludilo: Virtualna jahta prodana za 650 tisuća dolara

Usprkos činjenici da je ostao bez velike količine novaca, Max je ostao pozitivan. Svjestan je da se takve stvari dešavaju: “Ako dopustiš da ti takve stvari okupiraju misli čak i na jednu sekundu ako više na njih ne možeš utjecati, ishod će biti dvostruko bolniji”.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti