Studija Istraživačke skupine za medicinsku bioraznolikost i parazitologiju na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu sugerira da će rastuće temperature dovesti do toga da će kukcima iz tropskih i suptropskih područja biti sve ugodnije u Europi.

Zrna kave Klimatske promjene stvaraju probleme na svjetskome tržištu kave, jedna i kod nas vrlo popularna sorta posebno ugrožena

Studiju je naručila Njemačka mreža za borbu protiv zanemarenih tropskih bolesti.

Među kukcima koji mogu prenositi zarazne bolesti je i azijski tigrasti komarac. On može prenijeti viruse denge, žute groznice ili zika virus na ljude.

Ova vrsta komaraca izvorno je porijeklom iz južne i jugoistočne Azije, ali zbog rastućih globalnih temperatura već se može naći u dijelovima srednje Europe. Larve komaraca brže se razvijaju kada je toplo.

Istraživački tim predvođen biolozima Sarah Cunze i Svenom Klimpelom na primjeru tigrastog komarca izračunao je koliko će se pogodna staništa širiti u Europi ovisno o temperaturi.

U drugom koraku znanstvenici su ispitali kako različite temperature utječu na prijenos patogena.

Toplinski val WWA upozorava: Zapadni Mediteran u budućnosti će doživljavati sve češće i intenzivnije toplinske valove

Otkrili su da će čak i uz porast globalne temperature za manje od dva stupnja Celzijusa, klimatski uvjeti koji pogoduju prijenosu zaraznih bolesti u budućnosti prevladavati u gotovo svim dijelovima Europe.

Znanstvenici preporučuju edukaciju stanovništva i smatraju da je neophodno educirati liječnike o cijepljenju, dijagnostici i terapiji zaraznih tropskih bolesti. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju