Zbog kršenja zakona o zaštiti potrošača: Protiv Mete podignuta još jedna tužba

Meta nije zaštitila korisnike Facebooka kojima su se na toj mreži prikazivali lažni oglasi u kojima ih se poziva na investicije u kriptovalute.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.03.2022. / 08:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novi tjedan, nova tužba protiv Facebooka, odnosno Mete. Zuckerbergova kompanija do sada se našla na udaru brojnih tužbi, a posljednja je podignuta u Australiji i odnosi se na oglase koji se prikazuju na njihovoj društvenoj mreži. U spornim oglasima prikazivale su se slavne osobe koje su reklamirale određene kriptovalute kao odličnu priliku za zaradu.

  Slika nije dostupna Facebooku prijeti brutalno velika kazna, riječ je o milijardama dolara

Problem je što australski celebrityji nisu bili dio nikakvih reklamnih kampanja, već su ih prevaranti iskoristili i napravili lažne oglase s njima u glavnim ulogama - bez njihova znanja naravno. Slični su se oglasi pojavljivali i u Hrvatskoj, a u njima su prevaranti koristili osobe poput Mate Rimca i Emila Tedeschija.

Iako je mnogima jasno da ne treba nasjedati na takve oglase, dijelu korisnika oni su bili zanimljivi te su zaista mislili da su slavne osobe koje se prikazuju u reklamama zaradili veliki novac investiranjem u kripto. Dio osoba koje su kliknule na takve oglase odlučile su uložiti svoj novac, no na kraju su ostali bez uloženog novca. A nije riječ o malom novcu. U tužbi se tako spominje slučaj korisnika koji je nasjeo na oglas i takvom “investicijom” izgubio skoro pola milijuna dolara.

Iz australske komisije za konkurentnost i potrošače (ACCC) svu krivicu za takvu situaciju usmjerili su prema Facebooku, odnosno Meti koja je dopustila objavljivanje takvih lažnih i zavaravajućih oglasa. Posebno naglašavaju korištenje Facebookova algoritma koji je takve oglase u kojima se prikazuju izmišljeni citati slavnih osoba oko svojih investicija ciljano prikazivao osjetljivim skupinama.

  Slika nije dostupna Udruge upozoravaju na nelogičnost Zakona o digitalnim tržištima: I pojedinci moraju imati pravo na tužbe protiv tehnoloških divova

Zbog sličnog slučaja, odnosno korištenja svojih fotografija u lažnim oglasima, prošli je mjesec australski milijarder Andrew Forrest podigao tužbu protiv Mete, dok se tužba ACCC-a odnosi na kršenje zakona o zaštiti potrošača. Ako se Meti na suđenju dokaže krivnja, prijete im financijske i druge kazne, prenose na BBC-u.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti