Irski regulator kaznio Facebook sa 17 milijuna eura zbog prekršaja iz 2018. godine

Izrečena kazna za Metu je tek kap u moru, jer im na domaćem terenu prijete puno veće.

Martina Čizmić | 16.03.2022. / 07:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Facebook se ponovno našao na udaru irskog nadzornog tijela zaduženog za zaštitu podataka i to zbog prekršaja iz 2018. godine. Kako se navodi u odluci regulatora, Meta (bivši Facebook) kažnjen je sa 17 milijuna eura zbog dvanaest obavijesti o povredi podataka koje je to tijelo zaprimilo u razdoblju između 7. lipnja 2018. i 4. prosinca 2018.

Zaključeno je da je Facebook odnosno Meta prekršila članak 5. stavak 2. i članak 24. stavak 1. GDPR-a, te da nije poduzela odgovarajuće tehničke i organizacijske mjere kako bi adekvatno zaštitila osobne podatke građana EU-a.

Slika nije dostupna Irski regulator opalio WhatsApp po prstima i odredio im kaznu zbog kršenja pravila privatnosti

Podsjetimo, ovo nije prva kazna koju je ovo tijelo odredilo Facebooku zbog istog prekršaja. Već su ranije dobili kazne zbog slučaja Cambridge Analytica kad su podaci milijuna korisnika dijeljeni s tvrtkom koja ih je iskorištavala za stvaranje ciljanih oglasa. 

No, europska kazna u ovom slučaju za Metu ne znači puno, pogotovo kad znamo da su u SAD-u zbog sličnih i drugih prekršaja već platili puno više. 

Slika nije dostupna Nova "pljuska" Facebooku: Kažnjeni sa 70 milijuna dolara zbog namjerne ne suradnje s britanskim regulatornim tijelom

Slika nije dostupna Facebooku prijeti brutalno velika kazna, riječ je o milijardama dolara

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti