Irski regulator odredio je kaznu u visini od 225 milijuna eura WhatsAppu zbog kršenja pravila privatnosti. Originalno je kazna trebala iznositi samo 50 milijuna eura, no nakon pritisaka iz EU, kazna je povećana. U EU su smatrali kako je irskom regulatoru trebalo previše vremena da donese odluku, a onda je ta kazna bila, po mišljenju mnogih, jednostavno preniska.

Naime, Irski povjerenik za privatnost podataka (DPC) zadužen je za kontrolu poštivanja pravila privatnosti u cijeloj EU, pa je i ova kazna zapravo kazna WhatsAppu za cijelu Europu.

Kako su pojasnili u objavi za medije iz DPC-a, kazna se odnosi na probleme s transparentnošću prikupljanja podataka iz 2018. godine.

To uključuje i informacije koje je WhatsApp korisnicima dao o tome kako obrađuje podatke između sebe i drugih Facebookovih kompanija, ističe se u objavi.

Iz WhatsAppa su istaknuli kako se ne slažu s odlukom kao ni s visinom kazne, jer smatraju da su u međuvremenu promijenili svoj način ophođenja prema korisnicima. Najavili su žalbu, koja bi se, sudeći prema brzini kojom je ova odluka donesena, po sudovima mogla vući godinama.

Izvor: Reuters