Zbog ovakvih manijaka dobro pazite što objavljujete na Facebooku i internetu

Uhođenju žena – od kojih je neke dobro poznavao, neke su mu bile poznanice i susjede, dok neke uopće nije poznavao, pristupao je nevjerojatno pedantno

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.05.2017. / 16:33

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Veliki broj korisnika često zanemaruje neka osnovna pravila zaštite privatnosti i sigurnosti na internetu – zbog velikog broja servisa koje danas koristimo, najlakše je za više tih servisa koristiti istu i jednostavnu lozinki koju nećete morati zapisivati i koju nećete zaboraviti. Iako sigurnosni stručnjaci upozoravaju kako se to nikada ne smije raditi, korisnici misle da nisu nikome zanimljivi, odnosno da nitko nema nikakve koristi od provale u njihove profile na društvenim mrežama, mailove i slično. No, itekako se varaju jer internet je prepun stalkera i predatora koji uživaju kopati po tuđim životima i privatnosti poznatih i potpuno nepoznatih ljudi.

Pedantni uhoda

Da uvijek, ali zaista uvijek trebate biti na oprezu, pokazuje i primjer 35-godišnjeg Amerikanca Kevina M. Maldonada koji je nedavno osuđen na šestomjesečnu zatvorsku kaznu te će nakon toga još tri godine biti pod nadzorom jer je od 2013. do 2015. ilegalno pristupao računima i profilima najmanje pedeset žena kojima je ukrao osobne podatke i fotografije, uključujući i intimne fotografije i snimke seksa. Uhođenju žena – od kojih je neke dobro poznavao, neke su mu bile poznanice i susjede, dok neke uopće nije poznavao, pristupao je nevjerojatno pedantno. Naime, pratio ih je na društvenim mrežama pokušavajući pronaći podatke poput njihovih rođendana, rođendana i imena njihovih bližnjih i kućnih ljubimaca – dovoljno je samo da vašoj boljoj polovici ili djetetu čestitate rođendan na Facebooku, odnosno da napišite ime vašeg kućnog ljubimca i već na temelju tih informacija dali ste nekom potencijalnu šifru za vaše račune. Naime, veliki broj ljudi za šifre koristi upravo ovakve informacije poput rođendana i imena kućnih ljubimaca.

Također, Maldonado je otvorio brojne mail adrese pretvarajući se da je administrator kompanija čije su e-mail servise koristile žrtve te od njih tražio da im pošalju korisnička imena i lozinke mailova (što su neke od njih i napravile jer nisu znale da je riječ o prevarantu, već su mislile da mail zaista dolazi iz kompanije čiji mail koriste). U nekim slučajevima u mailove je provaljivao samo na temelju sigurnosnog pitanja – tijekom "istraživanja" žrtava skupio je puno privatnih podataka o njima koje je pokušao iskoristiti kao za odgovore na sigurnosna pitanja s kojima je mogao provaliti njihove mailove. Kada bi provalio u mailove ili račune na Dropboxu, iCloudu ili drugim servisima, ukrao bi sve njihove podatke, fotografije i videozapise – uključujući i slike djece. U nekim slučajevima, kada bi provalio u mailove žrtava, slao je poruke osobama s njihove kontaktne liste i od njih tražio da im pošalju intimne fotografije.

Oprezno s podacima koje dijelite

Iako će neko vrijeme provesti u zatvoru, čini se kako je dobro prošao jer je u veljači prihvatio krivnju za neovlašteni pristup Gmailu jedne žene i krađu njenih osobnih podataka i fotografija, čime je narušio njenu privatnost, no zbog ovog priznanja "izvukao se" od odgovornosti za ostale zločine koje je počinio.

Nažalost, na internetu se može naći jako puno osoba poput Kevina M. Maldonada koji iz dosade, znatiželje ili zadovoljavanja poriva uhode ljude, provaljuju im u mailove i servise, kradu fotografije i videozapise, a u nekim slučajevima čak i ucjenjuju svoje žrtve koje im moraju platiti novac ili slati gole fotografije, skidati se pred kamerama ili slično samo kako te slike ne bi završile na internetu i u javnosti.

Izvor: Sophos blog


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti