Zbog samo jednog filma: Pirat osuđen na 33 mjeseca zatvora!

Philip Danks snimio je novi nastavak Brzih i žestokih s kamerom u kinu te ga uplodao na mrežu gdje je skinut više od 700 tisuća puta

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2014. / 09:33

Zbog samo jednog filma: Pirat osuđen na 33 mjeseca zatvora!

Mladić iz Velike Britanije ovog je tjedna osuđen na 33 mjeseca zatvora zbog ilegalnog snimanja filma 'Brzi i žestoki 6' u kinu u Walsallu i njegovog uploada na internet. Osim što je postavio film na piratske stranice (na kojima je skinut više od 700 tisuća puta), Philip Danks čak je na svom profilu na Facebooku napisao kako prodaje kopiju ovog filma, a u svemu mu je pomagao i dečko njegove sestre Michael Bell koji je na suđenju prošao puno bolje i sudac mu je odredio kaznu od 120 sati dobrotvornog rada.

Organizacija za zaštitu autorskih prava FACT smatra kako je snimanjem i dijeljenjem filma na piratskim stranicama Danks nanio štetu od više milijuna funti distributeru ovog filma Universal Picturesu. Sudac koji ga je osudio na zatvorsku kaznu napomenuo je kako je tijekom suđenja Danks bio arogantan i bezobrazan, što mu sigurno nije pomoglo prilikom određivanja kazne. Detektiv Rod Rose iz policijske postaje u West Midlandsu rekao je za BBC kako je policija surađivala s FACT-om te su, nakon prikupljanja dokaza, zatražili nalog za pretraživanje Danksovog stana i njegovo uhićenje.

Posebno je zanimljivo da je Danks čak i nakon što je uhićen u svibnju ove godine nastavio s ilegalnim dijeljenjem filmova, a policija ga je uspjela pratiti zahvaljujući korisničkom imenu 'TheCod3r' s kojim je ostavio komentar na jednoj poznatoj piratskoj stranici. Naime, on je isto ime koristio i na stranici za spojeve Plenty of Fish te policiji nije bilo teško otkriti identitet osobe skrivene iza ovog nadimka. 

Screenshot: Facebook

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti