Zbog velike kazne Google mora mijenjati stvari s Androidom u EU-u

Europska komisija prošle je godine kaznila Google s 4,34 milijarde dolara zbog nepoštene prednosti nad konkurencijom, zbog čega ova kompanija mora promijeniti neke stvari vezane za Android.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.03.2019. / 12:59

Android (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Google je godinama iskorištavao situaciju u kojoj se nalazio kao kompanija koja je razvila Android te je od mobilnih proizvođača koji su koristili njihov operativni sustav zahtijevao korištenje, odnosno instalaciju Googleova preglednika internetskih stranica Chrome i njihove tražilice na telefone. Zbog toga je stekao nepoštenu prednost pred konkurencijom, zaključili su prošle godine u Europskoj komisiji i "opalili" im rekordu kaznu od čak 4,34 milijarde eura.

Slika nije dostupna Google zbog Androida mora platiti 4,34 milijarde eura!

Veliki broj korisnika koji su kupili telefon s Androidom s već instaliranim Googleovim softverom za pregledavanje internetskih stranica i pretraživanje interneta nije imao potrebu za preuzimanjem softvera konkurentskih kompanija kada su sve što im treba dobili na samom telefonu. Naravno, korištenjem Googleovih usluga ova kompanija o njima je skupljala podatke koje je iskorištavala za plasiranje preciznih oglasa i zaradu milijardi dolara.

Osim kazne koja je Googleu izrečena, ova će kompanija morati promijeniti i praksu što se tiče Androida i instaliranih aplikacija. Prema Kentu Walkeru, starijem potpredsjedniku globalnih odnosa u kompaniji, Google će se u budućnosti pobrinuti da "korisnici budu svjesni postojanja i drugih preglednika internetskih stranica i tražilica", pored njihovih.

Tako će tijekom sljedećih mjeseci, putem trgovine aplikacijama Google Play, korisnike postojećih mobilnih uređaja koji rade na Androidu, ali i svih novih Androida, upitati koje aplikacije za surfanje internetom i pretraživanje mreže žele koristiti. Može se pretpostaviti da će većina dosadašnjih korisnika, pogotovo onih koji su zadovoljni s dosadašnjim iskustvom s Googleovim aplikacijama, nastaviti koristiti Chrome i tražilicu, dok bi se dio novih korisnika mogao odlučiti na korištenje konkurentskih aplikacija.

Mogućnost odabira aplikacija za trenutačne i buduće korisnike potez je koji je Google morao napraviti jer im, u slučaju nepoštivanja odluke EU-a, prijete nove novčane kazne.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti