Zdravstveni stručnjaci ističu: Korištenje treće doze cjepiva protiv COVID-19, za sad, nije opravdano

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava.

Hina | 14.09.2021. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Primjena dodatnih doza cjepiva protiv COVID-19 kod cijelog stanovništva nije za sada opravdana, ocijenili su u ponedjeljaka stručnjaci WHO-a i američke agencije za lijekove FDA.

Cjepiva, kojih ima u ograničenoj količini, spasit će najviše života ako ih damo osobama izloženim velikoj opasnosti teškog oblika COVID-19 i koje još nisu cijepljene, napisali su stručnjaci u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Slika nije dostupna Brojke su jasne: Necijepljeni imaju višestruko veće šanse da će završiti u bolnici i umrijeti od COVID-19

Sadašnji podaci ne pokazuju potrebu ponovnog cijepljenja cijele populacije, kod koje je učinkovitost protiv teških oblika i dalje visoka, nastavlja ta skupina međunarodnih stručnjaka u kojoj ima stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije i FDA-e te nekoliko istraživačkih organizacija iz cijelog svijeta.

Mogućnost dodatne, najčešće treće doze za cijelo stanovništvo je tema burnih rasprava.

U zemljama poput Francuske, počelo je docjepljivanje trećom dozom za neke kategorije stanovništva i to najstarije (šest mjeseci nakon cijepljenja) i osobe oslabljenog imuniteta.

Te zemlje to opravdavaju padom učinkovitosti protiv delta varijante, a izgleda da se vremenom taj pad pojačava.

Slika nije dostupna Velika britanska studija pokazala zašto je važno testirati i cijepljene protiv COVID-19

Neki su otišli i dalje. U Izraelu je treća doza raspoloživa za sve starije od 12 godina, pet mjeseci nakon cijepljenja. Sjedinjene Države pokreću kampanju dodatnog cijepljenja 20. rujna, počevši od najstarijih.

Ali WHO je više puta odbacio načelo dodatne doze za cijelo stanovništvo i smatra da ta mjera nije znanstveno utemeljena i ističe nejednakost sa siromašnim zemljama.

Stručnjaci čiji je članak objavljen u The Lancetu smatraju da, i ako se razina antitijela s vremenom smanjuje kod cijepljenih, to ne znači da su cjepiva manje učinkovita protiv teških oblika oboljenja.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili neobične posljedice: Cjepivo protiv COVID-19 dobro za fizičko, ali i psihološko zdravlje

Oni naglašavaju još jedan vid imunološkog odgovora, stanični imunitet, koji je teže mjerljiv.

Uz to preporučuju razvoj dodatnih cjepiva posebno osmišljenih za rezistentne varijante koje bi se u budućnosti mogle pojaviti, umjesto primjene dodatnih doza postojećih cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti