Žele li vlade i policije pristup korisničkim podacima na Googleovim serverima, morat će to platiti

Velike tehnološke kompanije (pa tako i Google), godišnje primaju tisuće zahtjeva od agencija i vlada iz cijelog svijeta za različitim korisničkim podacima. Dosad su te podatke isporučivali besplatno, ali više neće.

Martina Čizmić | 27.01.2020. / 09:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko vrijede korisnički podaci? To je pitanje koje se često provlači u javnosti, pogotovo nakon kakvih sigurnosnih propusta ili hakiranja.

No koliko korisnički podaci vrijede vladama i policijama diljem svijeta koje te podatke koriste u istragama i optužnicama?

Google je dosad besplatno pružao te informacije agencijama i vladama koje su podnijele valjan zahtjev, no čini se da je takvoj praksi došao kraj. Prema informacijama do kojih je došao New York Times, Google je uveo naknade koje će oni koji traže pristup korisničkim podacima morati platiti.

Tako "prisluškivanje" stoji 60 dolara (oko 400 kuna), zahtjev za isporukom podataka 45 dolara (oko 300 kuna), dok zahtjev za pretragom podataka stoji 245 dolara (oko 1600 kuna).

Naime, velike tehnološke kompanije (pa tako i Google), godišnje primaju tisuće zahtjeva od agencija i vlada iz cijelog svijeta za različitim korisničkim podacima.

Samo u prošloj godini Google je dobio zahtjev za podacima za više od 160 tisuća korisničkih računa iz cijelog svijeta (samo dva iz Hrvatske). Neki od tih zahtjeva izuzetno su široki, pa Google u takvim slučajevima, nakon što razmotri zahtjev, najčešće od tražitelja zahtjeva preciziranje zahtjeva za podacima. Također, ako dobije zahtjev za podacima, Google ima praksu e-mailom obavijestiti vlasnika računa o takvu zahtjevu.

Kako bi pronašli i prikupili tražene podatke, u Googleu moraju potrošiti vrijeme (a vrijeme je novac), stoga su odlučili uvesti naknade za takve pravne zahtjeve. Naravno, korisnici i dalje mogu svoje podatke zatražiti i dobiti besplatno.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti