Želite gledati omiljeni TV program i u inozemstvu? Više nećete vidjeti obavijest "nedostupno izvan granica Hrvatske"

Televizijske sadržaje na internetu prati 41 % Europljana, a čak 19 posto koristi usluge internetskog emitiranja televizijskih serija i filmova.

Martina Čizmić | 17.01.2019. / 12:24

Televizija na zahtjev (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Europljani koji omiljeni televizijski program prate na internetu više neće imati problema s pristupanjem programu kad prijeđu granice svoje zemlje.

Baš kao što je to dogovoreno u slučaju Uredbe o prekograničnoj prenosivosti usluga internetskog sadržaja na jedinstvenom europskom tržištu, koja građanima Europske unije omogućava da, kada borave u nekoj drugoj članici EU-a, imaju pristup digitalnim uslugama na koje su pretplaćeni u svojoj zemlji, slična će uredba biti donesena i za televizijski sadržaj.

Novi će propisi radiotelevizijskim nakladnicima olakšati internetsko emitiranje određenih sadržaja u tekućem programu ili njihovo repriziranje na zahtjev, a operatorima usluga reemitiranja pojednostavniti distribuciju većeg broja radijskih i televizijskih kanala.

Vrlo sam zadovoljan što smo postigli još jedan dogovor kojim se približavamo funkcionalnom jedinstvenom digitalnom tržištu. Nove verzije propisa o emitiranju važan su dio našeg rada. Ta bi uredba mogla otvoriti put prekograničnom emitiranju brojnih sadržaja, što bi bilo dobro za 41 % Europljana koji televizijski sadržaj gledaju na internetu te za 20 milijuna građana EU-a koji su rođeni u jednoj državi članici EU-a, a žive u drugoj, istaknuo je potpredsjednik Komisije zadužen za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Televizijske sadržaje na internetu prati 41 % Europljana i još više mladih u dobi od 15 do 24 godine, njih 50 %, čini to barem jednom tjedno. Među Europljanima u dobi od 15 do 45 godina njih 19 % koristi usluge internetskog emitiranja za gledanje televizijskih serija i filmova.

Od današnjeg će dogovora svi imati koristi: građani će imati bolji pristup bogatim europskim sadržajima, a stvaratelji i autori dobivat će primjerenu naknadu za svoje sadržaje, dodala je povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel.

Što to točno znači za korisnike?

Direktivom se uvodi načelo zemlje podrijetla kako bi se olakšalo licenciranje prava za određene programe koje radiotelevizijski nakladnici žele ponuditi u okviru svojih internetskih usluga (istodobno emitiranje, propušteni sadržaji i druge usluge kojima se dopunjuje glavno emitiranje, npr. najave). Zahvaljujući tome, radiotelevizijski nakladnici moći će radioprograme, televizijske vijesti i informativne emisije te produkciju koju u potpunosti sami financiraju ponuditi na internetu u svim državama članicama EU-a.

Direktivom se također utvrđuje mehanizam za jednostavnije licenciranje prava u slučaju reemitiranja radijskih i televizijskih programa, što uključuje usluge reemitiranja na internetu pod određenim uvjetima. Očekuje se da će ta mjera pridonijeti široj distribuciji radijskih i televizijskih kanala.

Novim propisima jamči se odgovarajuća naknada nositeljima prava kada se njihovi radovi koriste u programima koji se prenose izravnim protokom (streaming), a radiotelevizijskim nakladnicima i distributerima koji primjenjuju taj postupak pruža se pravna sigurnost.

Pravila koja su dogovorena još moraju potvrditi Europski parlament i Vijeće Europe pa ćemo na njegovu primjenu u praksi ipak morati još pričekati.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti