Zemlji prijeti nova solarna oluja: Izdano upozorenje za srijedu

Nadolazeća solarna oluja potiče uzbuđenje entuzijasta zbog polarne svjetlosti, ali izaziva zabrinutost drugih zbog potencijalnih problema.

Branimir Vorša | 24.07.2024. / 08:00

Solarna oluja, ilustracija
Solarna oluja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Solarna aktivnost se pojačava, što je natjeralo Centar za predviđanje vremena u svemiru američke NOAA-e da objavi upozorenje na geomagnetsku solarnu oluju za 24. srpnja.

Nadolazeća solarna oluja nastala je zbog izbacivanja koronalne mase (CME) s površine Sunca 21. srpnja, a očekuje se da će pogoditi Zemlju 24. srpnja. CME, koji se sastoje od električno nabijenih iona, mogu izazvati geomagnetske oluje kada se sudare sa Zemljinom magnetosferom. Te solarne oluje proizvode polarnu svjetlost, vidljivu kao aurore na sjevernim i južnim područjima Zemlje.

Aurora Borealis iznad Velike Britanije Hrvate je prošlog tjedna oduševila aurora borealis: Evo zašto je došlo do ovog fenomena i može li se uskoro ponoviti

NOAA klasificira geomagnetske oluje na G-ljestvici, u rasponu od G1 (manja) do G5 (ekstremna). Nadolazeća solarna oluja klasivifirana je kao G2.

Predviđanje svemirskog vremena je izazovno i često neprecizno. Kako se približava 24. srpnja, prognostičari će poboljšati svoja predviđanja o dolasku navedene solarne oluje.

Dok ljubitelji aurora željno očekuju CME, drugi su zabrinuti zbog njegovog potencijalnog utjecaja, jer CME mogu izazvati pustoš u našem tehnološkom svijetu i predstavljati prijetnju i satelitima i astronautima u niskoj Zemljinoj orbiti. Na Zemlji, CME mogu preopteretiti električne mreže, uzrokujući nestanak struje i smetnje prijenosima radijskihi signala.

Polarna svjetlost iznad Zemlje VIDEO: Pogledajte kako izgleda pogled na auroru borealis iz svemira

U svemiru, čestice visoke energije iz CME-a mogu oštetiti satelite i povećati atmosferski otpor, utječući na njihove orbite. Astronauti se tijekom solarnih oluja isto tako suočavaju s većim dozama zračenja, iako ostaju zaštićeni magnetosferom i samom oplatom svemirskih letjelica.

Izvor: Space.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti