VIDEO: Pogledajte kako izgleda pogled na auroru borealis iz svemira

Polarna svjetlost, odnosno aurora borealis, ne oduševljava samo ljude na Zemlji, već i one u svemiru.

Martina Čizmić | 15.05.2024. / 09:45

Polarna svjetlost iznad Zemlje (Foto: YouTube/ESA/Screenshot)

 Tijekom vikenda brojni su stanovnici Hrvatske, ali i dobrog dijela Europe imali sreće uživo promatrati polarnu svjetlost, odnosno auroru borealis koja je inače vidljiva samo na krajnjim sjevernim krajevima, prema Sjevernom polu. 

No, zahvaljujući visokoj aktivnosti Sunca, geomagnetska oluja koja je nastala izbacivanjem sunčevih baklji, udarila je Zemlju u pravom trenutku i na pravom mjestu. 

Intenzivne ružičaste i zelene boje koje su se mogle vidjeti očarale su mnoge, a brojni su građani taj trenutak i zabilježili svojim fotoaparatima i pametnim telefonima te objavili na svojim profilima na društvenim mrežama. 

I dok smo mi na Zemlji bili oduševljeni prilikom da vidimo takvu pojavu "na domaćem tlu", astronauti koji borave u Međunarodnoj svemirskoj postaji, u takvim prizorima mogu uživati puno češće. 

Tako je ESA na svom profilu na platformi X objavila video (istina iz 2021. godine), koji je snimio francuski astronaut Thomas Pesquet, a koji lijepo prikazuje auroru borealis iz malo drugačijeg kuta. 

 

Video je zapravo sastavljen od niza fotografija, koje su nastale svake dvije sekunde tijekom Pesquetovog boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Video je tako oko 12 puta brži od stvarne brzine. Slike su snimljene kroz prozor usidrene svemirske letjelice Crew Dragon, a to je ujedno bila i najjača polarna svjetlost koju je posada vidjela tijekom šest mjeseci boravka u svemiru.

Kakav prizor!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti