Zemljinu ionosferu probušila je gama zraka monstruozne razine, znanstvenici tvrde da je bila riječ o najvećoj dosad

Dosad najjača gama zraka zabilježena u Zemljinoj atmosferi, poremetila je ionosferu našeg planeta, otkrivajući nove misterije, ali i zabrinutost.

Branimir Vorša | 15.11.2023. / 14:58

Gama zračenje, ilustracija
Gama zračenje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Prije više od godinu dana znanstvenici su predstavili najsjajniji izljev gama zraka koji je ikada viđen, poznat kao GRB 221009A. Nedavno su istraživači predvođeni dr. Stefanom Piersantijem s talijanskog Sveučilišta L'Aquila, otkrili da je taj 'najsjajniji događaj svih vremena' poremetio Zemljinu ionosferu, koja se nalazi otprilike 500 kilometara iznad površine.

Ionosfera, ključna za zaštitu Zemlje od štetnog zračenja i omogućavanje radio komunikacije, proteže se 80 do 640 kilometara iznad našeg planeta. Opseg potencijalne štete uzrokovane navedenim događajem ostaje neizvjestan, što ujedno izaziva i zabrinutost znanstvenika.

Izvor GRB zraka

Međunarodni tim znanstvenika predstavio je svoja otkrića u novom istraživanju. 'Zemljina je atmosfera izložena učinku kozmičkih eksplozija koje proizvode visokoenergetske gama zrake', pišu autori navedenog istraživanja koje je objavljeno u časopisu Nature Communications. Iznijeli su i dokaze o značajnoj ionosferskoj perturbaciji s gornje strane izazvanoj iznenadnim ionosferskim poremećajem, koji se dogodio oko 500 kilometara iznad Zemlje.

Izboji gama zraka (GRBs), odnosno intenzivni bljeskovi svjetla gama zraka koji traju od milisekundi do minuta, svjetliji su od supernova i znatno svjetliji od našeg Sunca. Prvi put otkriveni 1960-ih godina, fascinirali su znanstvenike te potaknuli istraživanja u njihovo podrijetlo.

Crna rupa, ilustracija Nepoznati deveti planet Sunčeva sustava zapravo je crna rupa?

Astronomi vjeruju da GRB-ovi potječu od masivnih zvjezdanih jezgri koje troše nuklearno gorivo, urušavajući se u crne rupe. Specifični GRB koji je u pitanju koda ranije navedenog događaja u Zemljinoj ionosferi, 221009A, trajao je oko sedam minuta, moguće ga je bilo otkriti više od 10 sati. Potječući iz sazviježđa Sagitta, te su gama zrake putovale procijenjenih 1,9 milijardi godina da bi stigle do Zemlje, što je bliže od trenutne izvorne točke, zbog širenja svemira.

GRB 221009A aktivirao je razne svemirske zvjezdarnice, uključujući NASA-ine Swift i Fermi, zajedno s INTEGRALOM Europske svemirske agencije (ESA). Studija je identificirala 'ionosfersku perturbaciju' koja uzrokuje značajnu varijaciju električnog polja u gornjoj ionosferi Zemlje, u korelaciji s GRB-om.

Scenarij globalnog izumiranja je malo vjerojatan

GNSS (Globalni navigacijski satelitski sustavi) prijamnici u mediteranskoj regiji zabilježili su značajno povećanje ukupnog sadržaja elektrona tijekom ranog poslijepodneva u Velikoj Britaniji, dodatno ukazujući na utjecaj na vodljivost Zemljine ionosfere.

Znanstvenici su zaključili da je GRB 221009A duboko utjecao na vodljivost Zemljine ionosfere. Dok su astrofizičari ranije sugerirali da bi ogromna snaga GRB-a mogla izazvati događaje na razini izumiranja, Europska južna zvjezdarnica (ESO) smatra da je taj scenarij malo vjerojatan.

Prema njima, takav događaj s izvorom u našoj galaksiji i koji siječe Zemljinu putanju, potencijalno bi mogao dovesti do izumiranja na površini. Međutim, dodaju, šanse za takvo što su male.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti