Žene, družite se! Vaše zdravlje ovisi o tome!

Žene koje su prijavile najnižu razinu zadovoljstva svojim društvenim odnosima imale dvostruko veći rizik od razvoja višestrukih kroničnih bolesti u usporedbi s onima koje su prijavile najvišu razinu zadovoljstva.

Hina | 08.03.2023. / 11:45

Žene, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Žene u srednjim godinama koje imaju "zadovoljavajuće" odnose s partnerima, prijateljima i kolegama imaju manju vjerojatnost da će kasnije u životu razviti više od jednog kroničnog zdravstvenog stanja, pokazala je nova studija.

Žene su izloženije većem riziku od višestrukih kroničnih bolesti kako stare ako smatraju da su ti odnosi nezadovoljavajući, kažu znanstvenici.

Nova studija, objavljena u časopisu General Psychiatry, analizirala je podatke gotovo 7700 žena u Australiji.

Lenka Hlinkova Osnivačica Ženskog algoritma: "Vrijeme je da shvatimo da su žene neiskorišteni potencijal kada su u pitanju tehnologija i inovacije"

Žene nisu imale 11 uobičajenih kroničnih stanja u dobi od 45 do 50 godina kada je studija započela 1996. godine.

Svake tri godine žene su izvijestile o razini zadovoljstva svojim partnerima, članovima obitelji, prijateljima, poslom i društvenim aktivnostima.

Žene su praćene 20 godina kako bi se vidjelo jesu li razvile dijabetes, hipertenziju, srčane bolesti, moždani udar, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), astmu, osteoporozu, artritis, rak, depresiju i anksioznost.

Tijekom razdoblja praćenja oko 58 posto žena razvilo je više od jednog stanja.

Znanstvenici su otkrili da su žene koje su prijavile najnižu razinu zadovoljstva svojim društvenim odnosima imale dvostruko veći rizik od razvoja višestrukih kroničnih bolesti u usporedbi s onima koje su prijavile najvišu razinu zadovoljstva, prema analizi.

Slični rezultati pronađeni su u svakoj različitoj vrsti društvenog odnosa.

Vernesa Smolčić Znate li da se 11. veljače obilježava Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti?

Autori su rekli da se otkriće samo djelomično može objasniti drugim čimbenicima kao što su bogatstvo i status "ponašanja i menopauze", ali su sugerirali da bi liječnicima moglo biti korisno da ispitaju svoje pacijente o njihovim društvenim odnosima.

Naša otkrića imaju značajne implikacije za upravljanje kroničnim bolestima i intervenciju, napisali su autori sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu.

Prvo, na individualnoj razini, ove implikacije mogu pomoći u savjetovanju žena u vezi s prednostima uspostavljanja ili održavanja visokokvalitetnih i raznolikih društvenih odnosa kroz srednju dob do rane starosti.

Drugo, na razini zajednice, intervencije usmjerene na zadovoljstvo ili kvalitetu društvenih odnosa mogu biti osobito učinkovite u sprječavanju progresije kroničnih stanja.

Treće, na državnoj i globalnoj razini, društvene veze (npr. zadovoljstvo društvenim odnosima) trebale bi se smatrati javnozdravstvenim prioritetom u prevenciji i intervenciji kod kroničnih bolesti, rekli su znanstvenici.

Žene sa STEM diplomama: Ilustracija - 6 Dobre vijesti o pitanju žena i STEM diploma u Hrvatskoj: "Znatno je veći broj žena u posljednjih desetak godina"

Ove implikacije mogu pomoći u savjetovanju žena o prednostima uspostavljanja ili održavanja visokokvalitetnih i raznolikih društvenih odnosa tijekom srednje do rane starosti, dodali su oni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti