Žene su sve zanimljivije tehnološkim tvrtkama i sve je veći fokus na njihovu digitalnom zdravlju

Promjene na tržištu ubrzavaju potražnju za uređajima i rješenjima usmjerenim na poboljšanje životnog ciklusa žena, nudeći im sigurnost mirnog života bez bolesti.

Martina Čizmić | 08.03.2023. / 11:17

Žene u IT industriji (Foto: Getty Images)

Žene predstavljaju polovinu stanovništva planeta. Ipak, tehnološke tvrtke koje se bave njihovim specifičnim zdravstvenim potrebama predstavljaju mali udio na globalnom tehnološkom tržištu. Uz rastući fokus na digitalno zdravlje i nosive uređaje, femtech startupovi i etablirane tvrtke nastavit će razvijati nove proizvode i usluge za poboljšanje zdravlja žena u 2023.

Freedom Finance Europe iz mnoštva je aplikacija i tehnoloških tvrtki koje su se pojavile se u posljednjem desetljeću kako bi odgovorile na potrebe žena, uključujući praćenje menstruacije i plodnosti te nude rješenja za trudnoću, dojenje i menopauzu, izdvojio nekoliko novoosnovanih medicinskih poduzeća koja su se uključila u prevenciju ili liječenje ozbiljnih bolesti poput raka, pogotovo onih koje muče žene.

Kako ističu, femtech bi se mogao više usredotočiti na privatnost i sigurnost podataka te učiniti proizvode pristupačnijim i inkluzivnijim za različite skupine žena. Očekuje se da će rastuća prevalencija zaraznih i kroničnih bolesti među velikim brojem žena dati pozitivan poticaj potražnji za učinkovitim tretmanima, utirući put za rast femtech tržišta između 2019. i 2025.

Promjene na tržištu ubrzavaju potražnju za uređajima i rješenjima usmjerenim na poboljšanje životnog ciklusa žena, nudeći im sigurnost mirnog života bez bolesti.

Invitae pruža genetske testove za mnoge bolesti, 'uključujući nasljedni rak, kardiologiju, neurologiju, pedijatriju, onkologiju, metaboličke poremećaje i rijetke bolesti'. Invitae je također nedavno završio akviziciju tvrtke Archer DX, koja je razvila tretmane za "preciznu onkologiju". Archerova platforma Stratafide sposobna je detektirati promjene DNK koje mogu pomoći liječnicima da prepišu bolje tretmane za oboljele od raka. FDA je Stratafideu dodijelila status revolucionarnog liječenja.

Myriad Genetics na odgovarajući način nudi mnoge genomske testove koji mogu pomoći pacijentima i liječnicima u traženju genetskih markera za sve, od raka dojke do depresije, artritisa i više. Medicinska zajednica vjeruje u moć genetskog testiranja, a Američko društvo kirurga dojke sada preporučuje genetsko testiranje za sve pacijentice s rakom dojke.

Ava -  Za žene koje pokušavaju zatrudnjeti i žele maksimalno povećati svoje šanse za začeće, kao i za žene koje žele bolje upoznati svoje tijelo i ciklus. Ava je senzorna narukvica koja se nosi noću. Mjeri devet fizioloških parametara i tako točno i prikladno predviđa ženinu sljedeću plodnost i ovulaciju. Jedinstveno, pokazalo se da Ava detektira prosječno 5,3 plodna dana po ciklusu s 89% točnosti. Godinu dana je podvrgnut kliničkim ispitivanjima u Sveučilišnoj bolnici u Zürichu, a prvi rezultati objavljeni su u recenziranom časopisu Scientific Reports.

Tvrtka Bloomlife razvija rješenja za prenatalnu skrb namijenjena poboljšanju zdravlja majki i beba. Rješenja tvrtke kombiniraju nosive uređaje za trudnoću s analitikom podataka kako bi umirile mame i pružile liječnicima točnije podatke za ranije predviđanje i liječenje komplikacija u trudnoći. Jedinstveno, njihov nosivi senzor lagani je flaster koji neinvazivno prati važne zdravstvene parametre mame i bebe tijekom cijele trudnoće (npr. pokrete fetusa, otkucaje fetalnog srca, kontrakcije, zdravlje majke). Uređaj se povezuje s aplikacijom za pametni telefon i analitikom u oblaku temeljenom na poslužitelju, omogućujući pružateljima usluga upravljanje zdravljem stanovništva.

Vrijeme će pokazati hoće li se koncept femtecha održati u budućnosti ili će proizvodi i usluge koji se trenutno označavaju kao femtech odbaciti taj nadimak i zauzeti mjesto koje im pripada u mainstreamu potrošački orijentiranih rješenja za stil života. Ali s obzirom na projekcije, tržište femtecha kako je trenutno okarakterizirano eksponencijalno će rasti tijekom sljedećih nekoliko godina, a do 2027. vrijednost femtech tvrtki na globalnoj razini premašit će 60 milijardi dolara, što izgleda vrlo privlačno. Vjerojatno ćemo vidjeti širu ponudu proizvoda kako ulaganja u inovacije u zdravlje i dobrobit žena nastavljaju rasti.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti