Zicer ponovno poziva startupove: Prijavite se na Startup Factory ili, ako ste već stasali, na Global Growth

I ove godine startupovi se mogu prijaviti za Startup Factory, ali i za Global Growth, ako žele širiti poslovanje na međunarodno tržište.

Martina Čizmić | 01.08.2023. / 11:55

Predstavljanje u ZICER-u (Foto: Zicer)

Zagrebački inovacijski centar kroz svoj je program Startup Factory tijekom posljednjih sedam godina pomogao brojnim startupovima da se razviju u uspješne tvrtke. Tijekom tog vremena kroz program je prošlo sto razvojnih timova i startupova, a njih 37, koji su proglašeni najboljima, dobilo je i novčanu podršku. Od ove godine pokreću novi program Global Growth ZICER i šire podršku i na one zrelije koji su spremni za prodor na međunarodna tržišta.

Ujedno Startup Factory otvara prijave za svoju osmu generaciju, za koju je Grad Zagreb osigurao novčanu podršku od 150.000 eura.

Za podršku razvoja poslovanja domaćih tehnoloških startupova ove smo godine iz proračuna osigurali 150.000 eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će startupovima omogućiti brži i lakši rast. Za mlade timove koji tek posao postavljaju na noge, kroz Startup Factory akcelerator alocirat ćemo 30.000 eura. Za tehnološki orijentirane startupove naše je tržište malo. Zato kroz novi Global Growth program startupovima do pet godina starosti olakšavamo lansiranje na strana tržišta kroz dodjelu novčane podrške od ukupno 120.000 eura. Svi izabrani timovi na razvoju poslovanja radit će s vrhunskim mentorima, a znanja će stjecati kroz intenzivan raspored predavanja i radionica domaćih i međunarodno priznatih stručnjaka. Pozivam razvojne timove i mlade startupove, kao i one koji već imaju rješenja s kojima žele izaći na međunarodno tržište, da iskoriste ove ljetne mjesece za prijavu u ZICER-ove akceleracijske programe. Prijave su otvorene do 1. listopada. Svima želim sreću u natjecanju i uspjeh u poslovanju, poručuje Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Podsjetimo, Startup Factory akceleracijski je program namijenjen tehnološki orijentiranim timovima i startupovima (do godine dana starosti) sastavljenim od dva do sedam članova. On ubrzava razvoj ideje i prototipa, pomaže pri izlasku na tržište i pristupanju prvim kupcima i ulagačima.

Program je intenzivan i natjecateljskog je karaktera. U Startup Factory bit će primljeno do 14 timova, od kojih će tri najbolja osvojiti sredstva iz novčanog fonda od 30.000,00 eura (1. mjesto 15.000,00 eura, 2. mjesto 10.000,00 eura i 3. mjesto 5.000,00 eura). Također, pobjednici će dobiti i in-kind potporu u ukupnom iznosu od 10.800,00 eura za korištenje usluga ZICER-a (ured s uključenim troškovima režija, edukacije, pozivnice na meetupove i ostale događaje, mentorstvo itd.) u trajanju od godine dana.

S druge strane, Global Growth novi je ZICER-ov program akceleracije. Primit će šest startupova do pet godina starosti koji imaju namjeru izlaska na međunarodno tržište. Oni će na početku programa ravnomjerno podijeliti 120.000 eura, a dobit će i mentorsku, edukacijsku i promocijsku podršku.

Hrvatski startupovi imaju potencijal za uspjeh na globalnom tržištu. U tome rastu ćemo ih od sada još snažnije podržati. Tijekom posljednjih godina intenzivno smo radili na povezivanju našeg startup ekosustava s vodećim svjetskim partnerima. Sada možemo reći kako imamo još više kapaciteta za otvaranje novih prilika pri lansiranju na globalno tržište – od Kanade do Kine. Poznajemo izazove s kojima se domaći startupovi susreću pri pozicioniranju izvan naših granica i znamo kako im olakšati taj put. Zato ove jeseni, uz Startup Factory akcelarator, pokrećemo Global Growth i veselimo se budućim izvoznim uspjesima naših startupova, ističe Frane Šesnić, direktor ZICER-a i inicijator programa Startup Factory i Global Growth.

Prijave za novu generaciju ZICER-ovih akceleracijskih programa otvorene su i traju do 1. listopada preko web-stranice zicer.hr.

Startup Factory završava pitchem svih sudionika na startup konferenciji Zagreb Connect u prosincu 2023. godine. Tamo će svoje projekte predstaviti žiriju, investitorima i široj javnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti