Studija otkrila zabrinjavajuće posljedice nedostatka sna kod djece

Ne samo da je ključno za razvoj djeteta, već i ključan za njegove tinejdžerske godine.

Hina | 23.08.2024. / 08:00

Djeca, ilustracija (Foto: Getty Images)

Daj mi dijete do sedme godine i pokazat ću ti čovjeka. Dosjetka, koja se obično pripisuje Aristotelu, dugo se koristila kao pojednostavljeno objašnjenje da djetetovo zdravlje i odgoj utječu na to kakvo će ono biti u kasnijem životu.

Prema liječnicima Sveučilišta Penn State dobar san nije samo ključan za razvoj djeteta, već bi mogao biti ključan i za osiguranje da ono ne počne konzumirati alkohol ili uzimati droge u tinejdžerskim godinama.

San, ilustracija Znate li kako izvući najbolje od popodnevnog drijemeža? Isprobajte ovu tehniku

Ako poboljšamo navike u školskoj dobi, ne samo da bi to moglo pokazati poboljšanja u kvaliteti spavanja, već bi se moglo vidjeti i u drugim aspektima kao što su odluke o rizičnom ponašanju - konzumiranje alkohola i drugih supstanci, rekla je Anne Marie Chang, izvanredna profesorica biobihevioralnog zdravstvo u Penn Stateu.

Trajanje sna je važno, ali isto tako i rano lijeganje u krevet, prema Chang i njezinim suradnicima, koji su upozorili da bi "ako djeca, posebno djeca školske dobi, kasnije idu u krevet, to moglo utjecati na njihovu sposobnost da dobro spavaju".

Veća je vjerojatnost da će adolescenti konzumirati alkohol ili probati marihuanu do 15. godine ako su išli spavati kasnije i spavali manje sati tijekom djetinjstva i adolescencije, rekao je tim nakon ispitivanja zdravstvenih podataka za više od 1500 ljudi.

Spavanje, ilustracija Teško vam je zaspati? Nutricionist savjetuje što napraviti za lakši san

Osiguranje zdravog spavanja tijekom djetinjstva može smanjiti vjerojatnost korištenja tvari tijekom rane adolescencije, sugerirao je tim u radu objavljenom u medicinskom časopisu Annals of Epidemiology.

Znanstvenici i liječnici odavno su objasnili mnoge negativne učinke lošeg sna kod djece, za koje se kaže da utječe na mentalno zdravlje, raspoloženje, apetit i imunosni sustav.

Prošle su godine znanstvenici objavili upozorenja da nesanica ili apneja za vrijeme spavanja mogu povećati rizik od razvoja demencije i dijabetesa.

Djeca s telefonima S njima odlaze na spavanje, bude se, jedu, igraju i uče: Prekomjerna uporaba mobitela ostavlja tragove na dječjoj psihi

Grickanje hrane, još jedna zdravstveno nepreporučena navika djece, odnedavno se povezuje s nesanicom, pri čemu se grickanje "ultraprerađenih" namirnica kasno u danu povezuje s posebno negativnim utjecajem na san.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti