Znanstvenici dokučili pravu korist Teslina izuma starog 100 godina: "Sad znamo i da je vrlo učinkovit"

Nikola Tesla još uvijek iznenađuje znanstvenike, a da su njegovi izumi i dandanas aktualni pokazuje novo znanstveno istraživanje. Riječ je o Teslinu izumu starom 100 godina za koji su znanstvenici tek sad otkrili čemu služi.

Branimir Vorša | 17.05.2021. / 15:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nikola Tesla, inženjer i čovjek koji je bilo daleko ispred svojeg vremena kad je riječ o pogledu u budućnost, dobio je patent za izum koji je i po njemu nazvan "Teslinim ventilom" još 1920. godine. Čitavo stoljeće kasnije znanstvenici su otkrili da ne samo da je taj njegov izum korisniji nego što se to prethodno mislilo, već da može imati i posve nove načine primjene.

Nevjerojatno je da taj 100 godina star izum nije u potpunosti shvaćen te da bi mogao biti koristan u modernim tehnologijama na načine o kojima se dosad nije razmišljalo, rekao je Leif Ristoph, jedan od autora navedenog istraživanja i asistent profesora na Sveučilištu New York.

Dok je Tesla poznat kao čarobnjak električne struje i strujnih krugova, njegov manje poznati rad kontrole toka strujanja tekućina bio je istinski ispred svog vremena, dodaje Ristoph.

Tesla je svoj izum nazivao "ventilski vod", iako je u međuvremenu on dobio ime po njemu. Teslin ventil sastoji se od serije petlji u obliku suza koje su povezane u nizu. Taj je izum tako napravljen da tekućinama omogućuje protok samo u jednom smjeru i bez potrebe za drugim pomičnim dijelovima (poput ventila).

No taj izum mogao bi se koristiti i za druge funkcije, otkrili su sad znanstvenici. Naime, Teslin uređaj na neki način radi i poput sklopke, odnosno tek kad njime prolazi dovoljna količina tekućine, on sprječava da se ona kreće u pogrešnom smjeru.

Znanstvenici zbog toga smatraju da bi se taj izum mogao koristiti za upumpavanje goriva ili drugih tekućina u motore i strojeve. Vjeruju da bi taj izum mogao i naznačiti nešto što je Tesla htio postići kad je na njemu radio.

Ključno je da se uređaj uključi kad se u njemu stvore turbulentna strujanja u suprotnom smjeru, koja 'začepe' cijev s vrtlozima i ometajućim strujama, pojašnjava Ristoph.

Dodaje i da je ta turbulencija mnogo slabija od primjerice turbulencija tekućina u klasičnim cijevima, odnosno i do 20 puta slabija nego u cijevi cilindričnog oblika. Upravo zbog toga Ristoph smatra da je Teslin izum moćan u kontroliranju tokova i može se upotrijebiti na puno različitih načina.

Znanstvenici su otkrili da Teslin ventil radi najbolje ako dotok tekućine nije ravnomjeran, već više pulsirajući. S druge strane, po izlasku iz Teslina ventila, tok tekućine je miran i stabilan.

Mislimo da je Tesla baš to imao na umu kad je radio na izumu, s obzirom na to da je razmišljao o analognim operacijama s električnim strujanjima. On je i najpoznatiji po izumu motora na izmjeničnu struju te pretvarača električne energije iz izmjenične u istosmjernu struju (AC-DC pretvarač), kaže Ristoph.

Sve to znači da bi se Teslin 100 godina star izum mogao koristiti kao najnovije tehnološko postignuće u današnjoj, najmodernijoj tehnologiji.

Teslin uređaj je alternativa konvencionalnom ventilu, čiji se pokretni dijelovi troše s vremenom. Sad znamo i da je vrlo učinkovit u miješanju pa bi se mogao koristiti za iskorištavanje vibracija u motorima i strojevima za pumpanje goriva, hladila, maziva ili drugih plinova i tekućina, ističe Ristoph.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti