Znanstvenici napravili 3D molekularni model koronavirusa koji bi mogao pomoći u pronalasku lijeka i cjepiva

Karta bi trebala pomoći znanstvenicima da shvate kako se virus sakrije i kako ga neutralizirati te otvoriti put za antiviralne lijekove za već zaražene osobe i za izradu cjepiva.

Martina Čizmić | 20.02.2020. / 08:25

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki znanstvenici objavili su u srijedu prvi trodimenzionalni molekularni model dijela novog koronavirusa koji inficira ljudske stanice, što je veoma važna etapa za razvoj liječenja i cjepiva.

Ekipa znanstvenika sa teksaškog sveučilišta u Austinu i Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) upotrijebila je tehnologiju nazvanu krioelektronska mikroskopija (nagrađena Nobelovom nagradom za kemiju 2017.) kako bi prikazala vrh virusa koji se prikači na stanice, tzv. spikularne proteine.

Vrh je antigen koji želimo ubaciti u ljude kako bi imunološki sustav proizvodio antitijela i kako bi tijelo bilo spremno odgovoriti na napad virusa, objasnio je Jason McLellan, glavni autor studije objavljene u znanstvenom časopisu Science.

On s ekipom godinama proučava druge viruse iste obitelji, posebno SARS i MERS.

Na temelju tog iskustva i genoma koji su Kinezi prikazali na početku epidemije, stručnjaci su izradili stabilnu verziju vrhova virusa u laboratoriju.

Njihova molekularna struktura sada je dostupna znanstvenicima cijelog svijeta.

To je lijepa čista struktura jednog od najvažnijih proteina koronavirusa, stvarni napredak za razumijevanje toga kako koronavirus pronalazi i prodire u stanice, komentirao je virolog Benjamin Neuman.

Karta bi trebala pomoći znanstvenicima da shvate kako se virus sakrije i kako ga neutralizirati te otvoriti put za antiviralne lijekove za već zaražene osobe i za izradu cjepiva.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti