Znanstvenici oduševljeni: Ono što su mislili da je željezna narukvica, pokazalo se mnogo zanimljivijim

Tamni olovni metal, za koji su vjerovali da je željezo, ispostavilo se, nešto je puno zanimljivije.

Martina Čizmić | 25.02.2024. / 08:28

Narukvica od meteorskog željeza (Foto: Muzej Villena (Alicante))

 Izvanredno otkriće iznenadilo je znanstvenike u Španjolskoj. Iako su na nalazištu iz brončanog doba, pronađenom prije nekoliko desetljeća, pronašli gomilu zlatnih i srebrnih artefakata, iznenadili su ih komadi željeza.

Kako navode u studiji objavljenoj u časopisu Trabajos de Prehistoria, analizirali su dva artefakta - narukvicu i ukrasno pokrivalo za glavu - koji su izrađeni pred 3200 godina i otkrili iznenađujuće podatke. Tamni olovni metal, za koji su vjerovali da je željezo, ispostavio se da je meteorsko željezo.

Mars, ilustracija Znanstvenici otkrili neobičan misterij o meteoritima s Marsa koji padaju na Zemlju

Dostupni podaci upućuju na to da bi ovi artefakti iz Villene trenutačno bila prva dva komada koja se mogu pripisati meteoritskom željezu na Iberskom poluotoku, pišu istraživači u svom radu. To je kompatibilno s kasnom brončanom kronologijom prije do početka raširene proizvodnje zemaljskog željeza.

Ovo je prvi put da je u Španjolskoj pronađen artefakt napravljen od takve vrste željeza. Kako ističu znanstvenici, podrijetlo meteoritskog željeza i identitet zajednice koja je posjedovala ovo blago ostaju misteriji koje tek treba rasvijetliti. Buduća istraživanja trebala bi dublje proniknuti u ovu fantastičnu priču.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti