Znanstvenici otkrili da bi se Ozempic mogao koristiti i u liječenju ovisnosti

Lijekovi poput Ozempica djeluju, prije svega, na područje mozga – mezolimbički sustav – kako bi smanjili apetit i potaknuli zadovoljstvo nakon jela.

Martina Čizmić | 20.10.2024. / 09:32

Ozempic
Ozempic (Foto: Afp)

 U posljednje vrijeme moglo se pročitati svašta o Ozempicu i sličnim lijekovima koji su namijenjeni prije svega liječenju dijabetesa, no u javnosti su postali popularni kao "magičan lijek za mršavljenje".

I dok zbog ludnice oko mršavljenja, oni kojima je on zaista potreban imaju problema s pronalaskom svojih neophodnih doza, čini se kako bi se Ozempic i slični, mogao početi koristiti i u liječenju ovisnosti.

Ozempic Nova studija otkriva velik potencijal lijeka za mršavljenje: "Ovo doista mijenja sve"

Naime, nova istraživanja pokazuju da takvi lijekovi smanjuju predoziranje opijatima za 40 posto i trovanje alkoholom za 50 posto kod ovisnika. Studija objavljena u časopisu Addiction, otkrila je da osobe ovisne o opijatima ili alkoholu, a koje se liječe Ozempicom ili sličnim lijekovima imaju bolje rezultate.

Kako pojašnjavaju, Ozempic je jedan od nekoliko lijekova koji se nazivaju agonisti receptora peptida-1 nalik glukagonu ili GLP-1 RA, propisuju se za liječenje dijabetesa, pretilosti i drugih medicinskih stanja povezanih s težinom. Lijekovi djeluju, prije svega, na područje mozga – mezolimbički sustav – kako bi smanjili apetit i potaknuli zadovoljstvo nakon jela.

No, mezolimbički sustav preklapa se s moždanim procesima koji upravljaju ovisničkim ponašanjem, pa bi upotreba lijekova poput Ozempica mogla promijeniti ta ponašanja.

Lijek, ilustracija Poznati lijek za dijabetes mogao bi se uspješno koristiti i za liječenje još jedne kronične bolesti

Studija je provedena na više od 1,3 milijuna ljudi s nekim oblikom ovisnosti (poremećaj uzimanja opijata ili poremećaj konzumiranja alkohola), a mogla bi predstavljati prvi korak prema obećavajućim novim tretmanima za liječenje ovisnosti.

Na znanstvenicima je samo da provjere kakve bi, pri tome, nuspojave mogle mučiti pacijente te da li prednosti koje donosi korištenje lijeka poput Ozempica u liječenju ovisnosti, nadmašuju mane.

Izvor: SciTechDaily

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti