Znanstvenici otkrili jednostavnu metodu kako umiriti rasplakanu bebu u roku od 5 minuta

Kako su zapisali znanstvenici, ako želite umiriti rasplakanu bebu, najgore što možete napraviti je primiti ih u ruke i sjesti. To bi samo moglo produljiti plač.

Martina Čizmić | 14.09.2022. / 08:41

Beba, ilustracija (Foto: Getty Images)

Svatko tko je u nekom trenutku bio u blizini rasplakane bebe, zna koliko je teško smiriti ju. Ljuljanje, pjevanje, šaputanje, umatanje, vožnja u kolicima ili automobilu - roditelji znaju da nešto od toga mora, s vremenom, upaliti. No znanstvenici su proveli zanimljivu studij, objavljenu u Current Biology, u kojoj su otkrili tehniku koja će u samo pet minuta.

Kako su zapisali znanstvenici, ako želite umiriti rasplakanu bebu, najgore što možete napraviti je primiti ih u ruke i sjesti. To bi samo moglo produljiti plač.

Slika nije dostupna Identificiran potencijalni biomarker za bebe s rizikom od SIDS-a

Utvrdili su da je bolje uzeti bebu u ruke i krenuti u laganu šetnju. Takav položaj snižava broj otkucaja srca kod bebe i pomaže im da brže zaspu. Tijeko istraživanja, bilo je dovoljno pet minuta lagane šetnje kako bi se bebe koje su već plakale umirile i zaspale.

Bebe koje plaču su se smirile i uspavale u roku od 5 minuta kad ih se držalo i šetalo, čak i tijekom dana kad su bebe češće budne, pojasnili su istraživači.

Zanimljivo, istraživači su se pozabavili i drugim velikim problemom s kojim se roditelji suočavaju kod uspavljivanja beba - kako prebaciti bebu iz naručja u krevetić, a da se ona ne probudi.

Otkrili su da su ispitanici koji su uspavljivali svoje bebe tehnikom "drži i hodaj" imali najviše uspjeha u prebacivanju bebe u krevetić. Naime, čak ni pokrivanje ili zatvaranje vrata od sobe nije uspjelo razbuditi bebe.

Znanstvenici preporučuju da se bebe čvrsto uzme u naručje, podupire glava i privine uz tijelo. Šetnja bi trebala biti po ravnoj površini i ravnomjernog tempa bez neočekivanog zastajanja ili okretanja.

Slika nije dostupna Najbizarniji slučaj porođaja dosad viđen: Liječnici porodili majku pa nakon toga i bebu

Iako ističu kako je svaka beba drugačija, ova je tehnika pokazala najviše uspjeha među rasplakanim bebama. Također, dodaju, studija je rađena na malom broju beba, a za konkretnije razloge zašto ova tehnika najbolje funkcionira, bit će potrebno provesti detaljniju studiju.

I druge su studije pokazale kako se bebe sisavaca (pa tako i čovjeka) najbrže smire kad ih se nosi. Taj fenomen naziva se "prijenosni odgovor".

Znanstvenici smatraju da ljuljuškanje koje nastaje kretanjem majke (ili oca), potiče bebu na spavanje. Sličan efekt ostvaruje se i stavljanjem bebe u kolijevku i laganim ljuljuškanjem.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti