Znanstvenici otkrili način da prevare stanice tumora i u njih unesu veću količinu lijeka protiv raka

Glad stanica tumora za proteinima pokazala se njihovom velikom slabosti koju su američki znanstvenici napokon, čini se, uspjeli iskoristiti protiv njih.

Branimir Vorša | 07.05.2021. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Novo istraživanje koje je proveo tim iz opće bolnice Massachusetts (MGH) ukazuje na obećavajuću strategiju kojom bi se povećao unos lijekova protiv raka u stanice tumora te na taj način kemoterapije učinilo učinkovitijima.

Dostaviti dovoljno lijekova protiv raka u tumor često je težak zadatak, a novootkrivena potencijalna strategija kojom bi se svladao taj problem uključuje vezanje lijekova za albumin, protein kojei je narasprostranjeniji u krvi.

Navedena strategija se oslanja na velik apetit tumora za proteinskim nutrijentima koji potpomažu rast malignih stanica. Dok tumori konzumiraju dostupan albumin, oni istovremeno u sebe unose i na albumin spojene lijekove.

Popularni lijek koji se veže na albumin i kojeg je u SAD-u odobrila američka agencija za hranu i lijekove zove se nab-PTX (nanoparticle albumin-bound paclitaxe) i uspješno se koristio za liječenje raka pluća i gušterače u kasnoj fazi.

Ipak, ne reagiraju svi pacijenti na nab-PTX i njegova učinkovitost kod tumora je mješovita, a razlog tome je nepotpuno razumijevanje toga kako albumin utječe i reagira na unos lijeka, ističe Miles Miller, asistent profesora na sveučilištu Harvard i vodeći istražitelj Centra za sistemsku biologiju MGH.

Kako bi omogućili bolji uvid, Miller i njegovi kolege proučili su unos nab-PTX-a u stanice tumora pri rozoluciji veličine jedne stanice na modelima raka kod miševa. Koristeći 3D mikroskopiju i nešto što se naziva tehnologijom čišćenja tkiva, tim je otkrio da stanice raka mogu unijeti značajnu količinu nab-PTX-a te da konzumaciju tog lijeka kontroliraju signalni putevi koji su uključeni u proces unosa nutrijenata poput albumina unutar stanice.

Ovo je otkriće sugeriralo da ako možemo manipulirati s tim putevima, mogli bismo zavarati stanice raka da se nalaze u stanju pothranjenosti nutrijentima te tako povećati njihov unos nap-PTX-a, pojašnjava autor studije Ran Li, instruktor na odjelu radiologije i u centru za sistemsku biologiju MGH.

I doista, tretiranje tumora inhibitorom receptora faktora rasta 1 sličnog inzulinu, koji predstavlja važnu komponentu jednog od signalnih puteva, poboljšano je nakupljanje nab-PTX lijeka u stanicama tumora te se povećala i učinkovitost tog lijeka.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Nanotechnology.

Izvor: Phys.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti