Znanstvenici otkrili nov i zabrinjavajući način na koji se topi antarktički led: To do sada nismo uzimali u obzir

Iako ovo nije ni prva, a vjerojatno ni posljednja studija koja upozorava na opasnosti topljenja Antarktičkog leda, ono što zabrinjava je kako bi ovaj mehanizam otapanja mogao utjecati na cijeli ledeni pokrivač.

Martina Čizmić | 26.06.2024. / 16:09

Topljenje leda na Antarktiku
Topljenje leda na Antarktici (Foto: Afp)

 Klimatske promjene utječu na vrijeme u cijelom svijetu, no znanstvenici sa sve većom zabrinutošću promatraju stanje na Antarktici.

Nova studija tako upozorava kako se ledeni pokrivač na Antarktici topi na novi, zabrinjavajući način, koji dosadašnji znanstveni modeli nisu uzeli u obzir.

Znanstvenici iz British Antartctic Surveya otkrili su da topla oceanska voda ulazi ispod ledenog pokrivača na mjestu na kojem se led diže s morskog dna i počinje plutati, što dovodi do ubrzanog topljenja.

Kako su opisali u studiji, toplija oceanska voda ulazi ispod leda, otvara šupljine u njemu što omogućuje prodiranje nove tople vode, što pak uzrokuje dodatno topljenje i tako zatvara krug. Već i malo povećanje temperature oceana može imati velik utjecaj na brzinu kojom se led otapa, pa klimatske promjene koje zagrijavaju oceane samo ubrzavaju cijeli proces.

Slika nije dostupna Plan težak 50 milijardi dolara: Znanstvenici imaju ludu ideju kako spriječiti otapanje "lednjaka sudnjeg dana"

Iako u studiji objavljenoj u u časopisu Nature Geoscience znanstvenici ne navode kad bi čovječanstvo moglo osjetiti posljedice ovih događaja, ističu kako bi se primijetio veći porast razine mora tijekom desetaka i stotina godina. No, podaci su jasni. Antarktički ledeni pokrivač već sad svake godine izgubi oko 150 milijardi metričkih tona leda, a ako se sav preostali led otopi, to bi podiglo globalnu razinu mora za oko 58 metara.

U prijevodu, svi obalni gradovi, ali i gradovi u njihovoj blizini bili bi ugroženi.

Ovo su podaci koji su nedostajali, kojih nema u našim modelima ledene ploče. Oni nemaju sposobnost simulirati topljenje ispod leda, što mislimo da se događa. Sada radimo na tome da to stavimo u svoje modele, istaknuli su.

Otapanje leda na Antarktiku Možda je već prekasno preokrenuti trend: Pokrov leda na Antarktici je na povijesno niskim razinama

Iako ovo nije ni prva, a vjerojatno ni posljednja studija koja upozorava na opasnosti topljenja Antarktičkog leda, ono što zabrinjava je kako bi ovaj mehanizam otapanja mogao utjecati na cijeli ledeni pokrivač.

Znanstvenici se stoga nadaju da bi ova studija mogla potaknuti dodatna istraživanja o tome koje bi regije mogle biti najugroženije zbog klimatskih promjena te potaknuti odgovorne da se više pozabave rješavanjem klimatske krize u cijelom svijetu.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti