Grupa znanstvenika iz SAD-a i Čilea, otkrila je predmet za koji se vjeruje da je najudaljenije tijelo u Sunčevom sustavu.

Od milja nazvan "Farout", odnosno službenog naziva "2018 VG18", ovaj mali planet udaljen je 120 astronomskih jedinica (udaljenosti od Zemlje do Sunca). Za usporedbu, Pluton je udaljen 34 astronomske jedinice.

Udaljenost od Sunca (Foto: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science) (Foto: Roberto Molar Candanosa/Scott S. Sheppard/Carnegie Institution for Science)

2018 VG18 je mnogo udaljeniji i sporiji od bilo kojeg objekta u Sunčevom sustavu pa će nam biti potrebne godine kako bismo utvrdili njegovu orbitu, istaknuo je u izjavi Scott S. Sheppard, jedan od članova istraživačkog tima.

Ono što su znanstvenici do sad utvrdili je da "Farout" ima promjer od oko 500 kilometara, zbog čega spada u kategoriju planeta "patuljaka". Zbog svog ružičastog odsjaja, znanstvenici nagađaju kako bi na njegovoj površini moglo biti puno leda. Procjenjuje se da se okreće veoma sporo te mu za jedan obilazak Sunca treba i više od 1000 godina.

Ovo otkriće je zaista međunarodni uspjeh zbog korištenja teleskopa na Havajima i u Čileu, a kojim upravlja Japan, uz suradnju institucija i sveučilišta iz SAD-a.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju