Znanstvenici promijenili pristup i naučili umjetnu inteligenciju igrati videoigre 6000 puta brže nego prije

Umjetna inteligencija savladala je igru u samo pet dana, umjesto u 85 godina, koliko bi joj trebalo klasičnim pristupom.

Martina Čizmić | 05.03.2023. / 13:23

Videoigra Atari Skiing (Foto: Zimo/Javatari/Screenshot)

 Koliko je razvoj umjetne inteligencije napredovao posljednjih godina možda najbolje govori pomalo neobičan eksperiment koji su napravili znanstvenici. Naime, umjetnoj inteligenciji dali su zadatak da nauči igrati staru videoigru skijanja koja je u vremenu Atarija oduševljavala igrače.

Iako djeluje veoma jednostavno, videoigra Skijanje, od igrača zahtjeva koncentraciju i brze reflekse, ali i dobru taktiku kako bi ju završila. Upravo su videoigre nastale za Atari računala 1980-ih godina, postale referentni problem za istraživanje umjetne inteligencije jer imaju jednostavne kontrole, ali su zapravo složene za završiti.

Umjetna inteligencija Bivši Googleovac koji je izazvao veliku kontroverzu tvrdi: To je "najmoćnija tehnologija još od atomske bombe"

No, zanimljivost nije u samom zadatku, već u načinu na koji je umjetna inteligencija taj zadatak savladala. Naime, umjesto da mjesecima testira igru i tako uči kako ju savladati, umjetna je inteligencija igru savladala čak 6000 puta brže jer je jednostavno - pročitala priručnik s uputama. Znanstvenici koji su testirali umjetnu inteligenciju sad smatraju kako bi to mogao biti način kako "naučiti" umjetnu inteligenciju da vozi automobile ili robote opremljene umjetnom inteligencijom da koriste kućanske aparate ili čak brinu za ljude.

Za usporedbu, jedna od prvih javno poznatih umjetnih inteligencija, DeepMind, za savladavanje ove naizgled jednostavne videoigre, trebala je desetljeća.

Do sad su znanstvenici za treniranje umjetne inteligencije koristili scene iz videoigara i umjetnoj inteligenciji pokazivali što napraviti kako bi se kretala odnosno "igrala" igru. Postupno, nakon milijuna poteza, umjetna inteligencija je izgradila statistički model koji joj govori koji potez treba napraviti u kojem trenutku. U slučaju DeepMinda, trebalo je oko 80 milijardi scena kako bi naučila igrati (i pobijediti) u videoigri skijanja.

Nicolae Ionel Ciuca Premijer predstavio zanimljivog novog člana vlade: ''Htio bih početi sastanak iznenađenjem''

Međutim, Yue Wu sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pennsylvaniji odlučio se za drugačiji pristup. Kako navodi u svom stručnom radu, objavljenom na repozitoriju arXiv, umjetnoj je inteligenciji prvo dao priručnik koji je ona proučila pomoću druge umjetne inteligencije specijalizirane za razumijevanje jezika. Rezultat je bio impresivan. Umjesto 80 milijardi scena, bilo je potrebno "samo" 13 milijuna scena kako bi umjetna inteligencija naučila igrati videoigru.

Kako je Wu objasnio, umjetna inteligencija savladala je igru u samo pet dana, umjesto u 85 godina, koliko bi joj trebalo klasičnim pristupom.

Iako je ovo velik i impresivan korak za umjetnu inteligenciju, ipak treba istaknuti da je ljudima, čak i bez čitanja priručnika, potrebno oko pet do 10 minuta da savladaju osnove igre i krenu igrati. Stoga je činjenica da umjetno inteligenciji trebaju dani, zapravo apsurdna i pokazuje koliko je zapravo umjetna inteligencija još u povojima.

Detaljna karta molekularnih oblaka jedne četvrtine Mliječne staze Umjetna inteligencija napravila dosad najdetaljniju kartu rodilišta zvijezda u našoj galaksiji

Wu ipak ističe kako je njegov eksperiment pokazao sve veće mogućnosti umjetne inteligencije da u danom tekstu prepozna kljčne informacije, bez potrebe za snažnim računalima i dugim vremenskim periodom "učenja".

Moramo pokušati obučiti umjetnu inteligenciju na što učinkovitiji način, zaključuje Wu.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti