Znanstvenici pronašli fosile prapovijesnog divovskog nosoroga, većeg od žirafe i težeg od četiri slona

Potpuno očuvana lubanja i čeljust pokazuju sličnost s današnjim tapirima.

Hina | 18.06.2021. / 11:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova vrsta prapovijesnog divovskog nosoroga, jednog od najvećih sisavaca koji je hodao Zemljom, otkrivena je na sjeverozapadu Kine, objavili su znanstvenici.

Paraceratherium linxiaense živio je prije otprilike 26,5 milijuna godina i težio 21 tonu, kao četiri velika afrička slona.

Glavom je mogao doseći sedam metara visine kako bi jeo s drveća, što ga čini višim od žirafe.

Ti su zaključci doneseni na temelju fosila otkrivenih u sjevernoj kineskoj provinciji Gansu.

U studiji objavljenoj u četvrtak u časopisu Communications Biology istraživači pišu kako je analizom fosila, pronađenih 2015., zaključeno kako oni pripadaju novoj vrsti, drugačijoj od dosad poznatih divovskih nosoroga.

Potpuno očuvana lubanja i čeljust pokazuju sličnost s današnjim tapirima, zaključak je istraživanja koje je predvodio Deng Tao s paleontološkog instituta u Pekingu.

Nova vrsta srodna je divovskim nosorozima koji su nekoć živjeli u Pakistanu, što sugerira da su se kretali diljem središnje Azije.

Nosorozi su slobodno putovali između sjeverozapada Kine i indijsko-pakistanskog potkontinenta, što znači da je Tibetanska visoravan tada imala nizinska područja, smatraju znanstvenici..

Tropski uvjeti omogućili su divovskom nosorogu da se vraća sjeverno u središnju Aziju, što implicira da Tibet još nije bio visoravan velike visine, priopćio je Deng.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti